OBIČAJI

Kreševski kovači nadaleko poznati po svom umijeću potkivanja jaja

Stjepan Biletić jedan je od šestorice mještana koji se bave starim zanatom

Kreševska potkovana jaja. Avaz

N.Če.

21.4.2019

Pripreme za Uskrs uglavnom su iste u svim krajevima Bosne i Hercegovine, ali Kreševo krije još jednu zanimljivu tradiciju, koja je jedinstvena i prepoznatljiva širom Evrope. Riječ je o potkivanju jaja.

Stjepan Biletić iz Kreševa jedan je od šestorice mještana koji se bavi ovim zanimljivim poslom. Jaja je počeo potkivati iz hobija, a kasnije je to preraslo u ljubav i dodatni izvor prihoda.

Postupak potkivanja jaja zahtijeva dosta spretnosti, pažljivosti, ali i smirenosti. Jaje se, kako objašnjava Stjepan, prvo mora probušiti i iz njega isprazniti sadržaj. Potom se izrađuje model potkovice, posebno prilagođen svakom jajetu te se pristupa izuzetno osjetljivom poslu bušenja i potkivanja. Stjepan kaže da se često desi da gotovo završi potkivanje, a onda preosjetljiva ljuska pukne kod zakivanja posljednjeg eksera.

Kaže da je u ovom gradu sve manje onih koji se žele time baviti, pa zanat polako izumire.

Pogledajte videoprilog.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.