OBIČAJI Tradicija stara stotinama godina

Kreševski kovači nadaleko poznati po svom umijeću potkivanja jaja

Stjepan Biletić jedan je od šestorice mještana koji se bave starim zanatom

N.Če.
21.04.2019 13:53

Kreševska potkovana jaja

Foto: Avaz

Pripreme za Uskrs uglavnom su iste u svim krajevima Bosne i Hercegovine, ali Kreševo krije još jednu zanimljivu tradiciju, koja je jedinstvena i prepoznatljiva širom Evrope. Riječ je o potkivanju jaja.

Stjepan Biletić iz Kreševa jedan je od šestorice mještana koji se bavi ovim zanimljivim poslom. Jaja je počeo potkivati iz hobija, a kasnije je to preraslo u ljubav i dodatni izvor prihoda.

Postupak potkivanja jaja zahtijeva dosta spretnosti, pažljivosti, ali i smirenosti. Jaje se, kako objašnjava Stjepan, prvo mora probušiti i iz njega isprazniti sadržaj. Potom se izrađuje model potkovice, posebno prilagođen svakom jajetu te se pristupa izuzetno osjetljivom poslu bušenja i potkivanja. Stjepan kaže da se često desi da gotovo završi potkivanje, a onda preosjetljiva ljuska pukne kod zakivanja posljednjeg eksera.

Kaže da je u ovom gradu sve manje onih koji se žele time baviti, pa zanat polako izumire.

Pogledajte videoprilog.

Komentari

NA VRH