REAKCIJE

Hadžović: Napadi u Šri Lanki opominju da opasnost od terorizma ne smijemo potcijeniti

Terorizam je peti jahač apokalipse i teroristi nisu ni heroji, ni mučenici, ni sveti ratnici, ni borci za slobodu ili pravdu, oni su prezreni zločinci, smatra profesor Mirsad Abazović

Hadžović: BiH je opredijeljena za borbu protiv terorizma

S.DEGIRMENDŽIĆ

21.4.2019

Serija stravičnih terorističkih napada koji od jutros potresaju Šri Lanku i u kojima je više od 200 mrtvih te stotine ranjenih ljudi velika je tragedija, ali i opomena da je borba s pošasti zvanom terorizam imperativ za sve zemlje svijeta i da se on ne smije potcijeniti.

Kazao je ovo u razgovoru za „Avaz“ Denis Hadžović, stručnjak za sigurnost i direktor Centra za sigurnosne studije BiH. 

- Činjenica je da su prijetnje od terorizma na neki način bile potisnute porazom ISIL-a i nekako se stvorila slika, i prema američkim standardima, da terorizam više nije glavna prijetnja, ali, evo, vidimo da je terorizam itekako prisutan i dešava se u svijetu. Doduše, niko još nije preuzeo odgovornost za napade u Šri Lanki, gdje postoji problem između budista i muslimana koji se nije riješio politički, tako da su tamo bile prisutne te tenzije i vidimo šta se dešava danas na jedan praznik. Ova vijest je s razlogom odjeknula u svijetu - kaže Hadžović.

Hadžović smatra da će se ovaj napad zasigurno odraziti na predstojeća dešavanja u Evropi na političkom planu te da će da ga, nažalost, zasigurno iskoristiti desničari za jačanje svojih pozicija, naročito uoči predstojećih majskih izbora za Evropski parlament.

- Oni će ga zasigurno koristiti na populistički način koji ne doprinosi rješavanju problema i bit će im „dodatni šlag“ za ostvarivanje što boljeg rezultata - smatra on.

Dalje, Hadžović ističe da, upravo zbog onih koji će na pogrešan način koristiti ovakve napade, posvećenost borbi protiv terorizma mora biti još veća i ozbiljnija.

- Jer vidimo da su terorističke grupe, bez obzira na pobjedu ISIL-a i El-Kaide, i dalje aktivni i da uzimaju svoj danak.

Odgovorajući na pitanje koliko je BiH uistinu posvećena borbi protiv terorizma, ne samo u deklarativnom smislu koji propagiraju političari, Hadžović kaže:

- Na međunarodnom planu BiH je dio međunarodne koalicije za borbu protiv terorizma. Vidimo i da naše agencije rade revnosno na detektiranju svake prijetnje vezane za terorizam. Ali, stopostotne sigurnosti od terorizma, nažalost, nema. Mislim da je to postalo jasno i s terorističkim napadima i u Evropi i u BiH, tako da ne smijemo potcijeniti ovu opasnost, koja je još prisutna i ima određenih ćelija koje i dalje rade na promoviranju svojih ideologija i vjerskog fanatizma. Tako da moramo i dalje svi biti svjesni opasnosti od terorizma i dati svi zajedno mnogo veći doprinos protiv ove pošasti koja uzima živote i slobodu – zaključio je Hadžović.



Abazović: Teroristi su zločinci

Mirsad Abazović, profesor emeritus s Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, na upit kako komentira stravični teroristički napad u Šri Lanki, kazao je za „Avaz“ da je nakon jutrošnjih napada svoj stav o terorizmu iznio na Twitteru.

Na ovoj društvenoj mreži profesor Abazović je naveo:

- Ponavljat ću dok budem disao: Terorizam je peti jahač apokalipse! Teroristi nisu ni heroji, ni mučenici, ni sveti ratnici, ni borci za slobodu ili pravdu, ni, ni, ni... Teroristi su samo, jedino i isključivo, bez obzira na ideologiju i motive, prezreni zločinci, zločinci... – naveo je Abazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.