TERORIZAM

Ibro Ćufurović izručen BiH, njegov otac poručio: Odričem ga se

Protiv Ćufurovića bila raspisana međunarodna potjernica i doneseno rješenje o određivanju pritvora

Šefik Ćufurović: Rekao je da mi neće doći na dženazu

Piše: E. Trako

21.4.2019

Ibro Ćufurović (24), osumnjičen za krivična djela organiziranje terorističke grupe, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam, deportiran je jučer u Bosnu i Hercegovinu.  

Riječ je o mladiću iz Velike Kladuše kojeg su sirijske snage prije dva mjeseca zarobile kao pripadnika ISIL-a. Zračne snage Sjedinjenih Američkih Država isporučile su ga preksinoć Bosni i Hercegovini, nakon čega ga je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) preuzela i predala Sudskoj policiji.

Dao izjavu

Za Ćufurovićem je, prema naredbi Suda BiH, raspisana međunarodna potjernica i protiv njega je doneseno rješenje o određivanju pritvora. Priveden je u Pritvorsku jedinicu Suda BiH te će protiv njega biti nastavljen krivični postupak.

Ibro Ćufurović: Određen mu pritvor

Njegovog oca Šefika Ćufurovića vijest o izručenju sina jučer nije posebno zanimala.

- Ne znam da je deportiran i ne interesira me. Ja sam svoje rekao tužiocima 17. aprila, kad su me saslušali u Velikoj Kladuši. Bili su i novinari iz Velike Britanije, snimali. Moj sin mora biti osuđen, jer je kriv – kazao nam je Ćufurović.

Ponovio je svoj raniji stav da se sina odriče.

- Rekao sam da on više nije moj sin. Neka sada traži pomoć od onih koje je slušao. Od Bilala Bosnića i ostalih kriminalaca. Rekao sam tužiocu da je išao u neku džamiju, da je mene zamrzio, kritizirao me što ne idem u džamiju. Govorio mi je da sam ćafir, da mi neće doći na dženazu kad umrem – govori Ćufurović.

Majka sve znala

Najviše zamjera svojoj supruzi, Ibrinoj majki, koja je sve znala, a ništa mu nije htjela reći dok se Ibro bratu Šerifu nije javio iz Sirije.

- Nazvao je brata, rekao da je promijenio ime i da ratuje u Siriji. Došao sam tog dana kući i žena mi je sve to ispričala. Plakala je. Samo sam pitao zašto mi to ranije nije rekla ako je sve znala, a znala je i da je Ibro išao u Sarajevo na nekakav kurs. Tada smo se posvađali i razišli. Da sam znao, odmah bih ga prijavio policiji i do ovoga ne bi došlo – naglašava Šefik Ćufurović.

Očekuje se deportacija Čurta, koji je prijetio reisu Kavazoviću  

U BiH bi do kraja mjeseca trebao biti deportiran i Abdullah Armin Čurt, koji je prijetio reisu Kavazoviću i hafizima Dževadu Gološu i Izetu Hadžiću, predstavniku selefijske zajednice u Ošvama. I on se, kao i Ćufurović, nalazi u kampu Roj u Siriji, gdje je završio kao kurdski zarobljenici i pod nadzorom je SAD.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.