NSRS

Popustio pod pritiskom: Lukač povlači sporne odredbe Zakona o javnom redu i miru RS

Zabrana fotografiranja policajaca neće stupiti na snagu

Sutra nastavak sjednice. Avaz

Avaz.ba

22.4.2019

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) sutra će u nastavku 4. sjednice razmatrati Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru.

Entitetski ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač najavio je ranije da će, najvjerovatnije, biti povučena odredba koja se odnosila na zabranu fotografiranja policajaca.

Za medije, nevladine organizacije i opoziciju bio je sporan član tog zakona, kojim se kao prekršaj javnog reda i mira predviđa neovlašteno fotografiranje ili snimanje kojim se ometa službenik dok vrši svoje dužnosti.

Iz Delegacije Evropske unije i Ureda specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini također su izrazili zabrinutost da bi Nacrt izmjena i dopuna Zakona o javnom redu i miru RS, ukoliko bude usvojen, negativno utjecao na ostvarivanje osnovnih sloboda u RS, posebno slobode izražavanja i slobode okupljanja.

Lukač je dodao da namjera MUP-a RS nije bila da bilo koga spriječi, a posebno ne novinare da rade svoj posao, a sa šefovima poslaničkih klubova u Narodnoj skupštini došli su, kaže, do zaključka da spomenuta norma nije neophodna u zakonu.

U nastavku sjednice razmatrat će se i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o oružju i municiji, kojima se dodatno ukidaju administrativne barijere kada su u pitanju uvjetii za nabavljanje oružja.

Bit će riječi o izmjenama i dopunama zakona o uređenju prostora i građenju, socijalnoj zaštiti, razvoju malih i srednjih preduzeća i zaštiti od nasilja u porodici.

Tokom prvog dijela ove sjednice usvojeno je više zakona, među kojima i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, kojim se predviđa rezervni sastav policije i proširenje nadležnosti direktora policije kada su u pitanju posebne istražne radnje.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.