SJEĆANJE

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća obilježen 22. april, Dan odbrane Ilidže

Piše: J. Be.

22.4.2019

S današnjeg obilježavanja - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+12

Učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća ispred ratne bolnice "Ćamil Marić" u Hrasnici, potom na Centralno spomen-obilježje ispred zgrade Općine Ilidža te ispred Pete osnovne škole u Sokolović-Koloniji danas je obilježen 22. april -  Dan odbrane Ilidže.

Prije 27 godina na današnji dan vodila se jedna od najznačajnijih bitaka za grad Sarajevo i tada su odbranjena naselja Sokolović-Kolonija, Hrasnica i Butmir.

Centralna manifestacija održana je u dvorištu Pete osnovne škole, gdje su učenici priredili bogat kulturno-umjetnički program.

Prisutni su bili delegacije Općine Ilidža, predstavnici boračkih organizacija, članovi porodice Bučan, Savjet MZ Sokolović-Kolonija, Udruženje veterana policije 1991. - 1995.

U ime Ministarstva za boračka pitanja, cvijeće je položio Ismir Jusko. On je kazao da su se danas okupili da bi se sjetili svih koji su dali svoje živote.

- Svi se sjećamo prvih dana rata i prvog napada na Ilidžu koji se desio 22. aprila 1992. godine. U aprilu i maju imamo mnogo bitnih datuma i svaki od njih je veoma važan za grad Sarajevo i BiH, ali odbrana Ilidže bila je strateška. Sarajevo se tada odbranilo od treće armije u Evropi. Danas smo ovdje da se sjetimo svih koji su svoje živote dali da bi omladina koja je danas ovdje živjela u miru i slobodi - kazao je Jusko.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.