SASTANCI

U opasnosti 10 hiljada radnih mjesta u željezari i rudnicima

Otežano poslovanje izazvano zaštitnim mjerama na uvoz čelika

Otežano poslovanje ''ArcelorMittala''. Arhiv

Avaz.ba

22.4.2019

Opstanak najvećeg proizvođača čelika u Bosni i Hercegovini doveden je u pitanje, pa su predstavnici kompanije ''ArcelorMittala'' Zenica danas nagomilane probleme iznijeli pred ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića.

Sastanak je iniciran zbog sve težeg poslovanja ''ArcelorMittala'', do kojeg je došlo nakon uvođenja zaštitnih mjera na uvoz čelika od SAD, Evropske unije, ali i carina uvedenim od  Kosova, prenose agencije.

Naglašeno je kako je u opasnosti 10.000 radnih mjesta u željezari, ali i u rudnicima u oba entiteta.

U rješavanje problema otežanog poslovanja moraju da se uključe svi nivoi vlasti, zaključeno je nakon sastanka.

Šarović je istakao da je Ministarstvo u okviru svojih nadležnosti već poduzelo i poduzima niz aktivnosti u cilju ublažavanja posljedica implementacije Provedbene uredbe Evropske komisije o uvođenju konačnih zaštitnih mjera na uvoz čelika te da je EU uvela specifičnu kvotu samo za Bosnu i Hercegovinu. 

To se, međutim, odnosi samo na tzv. proizvodnu kategoriju 13, a u međuvremenu su zaštitne mjere uvela i druga potencijalna tržišta Turska, Alžir, Maroko, Egipat...

Prema informacijama ''ArcelorMittala'', opstanak kompanije je doveden u pitanje, s obzirom na to da s gore navedenim ograničenjima izvoza proizvoda moraju reducirati investicije i projekte, a neki novi započeti projekti su već “stavljeni na čekanje”.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.