PROCESI

Odluke Ustavnog suda o neustavnom 9. januaru i dalje u zraku

Do sada su se vodile neke istrage zbog neizvršavanja presuda, ali su obustavljene, kaže Pobrić

Pobrić: Ko je krivično odgovoran

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

22.4.2019

Odluka Ustavnog suda BiH da Republika Srpska ne može obilježavati dan entiteta 9. januara još nije objavljena u “Službenom listu BiH”, a ne zna se hoće li u toj integralnoj odluci biti naveden i rok do kojeg bi Narodna skupština RS trebala izmijeniti spornu odredbu entitetskog Zakona o praznicima. U međuvremenu, svi zvaničnici u RS potpisali su izjavu da za njih 9. januar ostaje dan tog entiteta te su od Ustavnog suda zatražili poništenje odluke o osporenim odredbama Zakona.  

Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava, kazao je u izjavi za “Avaz” da Ustavni sud uz objavljenu odluku donosi i rješenje kojim utvrđuje da je sporna odredba prestala važiti.

- To znači da od tada neko ulazi u krivičnopravno polje odgovornosti. Ali, postoji mehanizam koji se do sada nije pokazao učinkovitim. To je pokretanje postupka Tužilaštva BiH protiv onih koji ne izvršavaju odluke Ustavnog suda BiH. Do sada su se vodile neke istrage u tom smislu, ali su obustavljene - kaže Pobrić.

On je pojasnio kako utvrđivanje krivične odgovornosti otežava činjenica da je sporne odredbe Zakona o 9. januaru donio entitetski parlament kao kolektivni organ.

- Praktična teškoća i praktično pitanje je ko je u tom slučaju krivično odgovoran. Formalno gledajući, to bi bili svi poslanici koji su glasali za Zakon, a njih je većina - kaže Pobrić.

Faris Vehabović, sudija Evropskog suda za ljudska prava i nekadašnji sudija Ustavnog suda BiH, kazao je za “Avaz” da su tužilaštva dužna po zakonu inicirati sankcioniranje protuzakonitog postupanja, a sudovi o tome trebaju odlučiti.

- Ako se to ne desi, krivac je Visoko sudsko i tužilačko vijeće, koje imenuje nosioce sudskih i tužilačkih funkcija. Ali, meni se čini da imamo ozbiljan kvar u sistemu s obzirom na to da do sada niko nikad nije sankcioniran. Zbog toga se nepravda rješava na ulici, što je pogrešno, ali čini se, nažalost, jedino moguće. Treba razbiti famu u vezi sa poštivanjem sudskih odluka, jer to je abeceda demokratije i vladavine prava. Bez toga BiH nema budućnosti niti nade da će biti bolje - kazao je Vehabović.

Komentirajući pitanje najave nepoštivanja odluke Ustavnog suda o 9. januaru iz RS, u Delegaciji Evropske unije u BiH za “Avaz” su podsjetili na odluku koju je donio Ustavni sud BiH. 

- Evropska unija pridaje veliki značaj nesmetanom funkcioniranju demokratskih institucija, uključujući provedbu odluka Ustavnog suda, te apelira na sve političke lidere u BiH da se suzdrže od retorike podjela i fokusiraju na bitne političke i ekonomske reforme - naveli su iz Delegacije za “Avaz”.

I iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH podsjetili su da su odluke Ustavnog suda obavezujuće.

- Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati. Želimo ponoviti raniji stav da OHR nema ništa protiv toga da RS ima svoj dan, ali dan RS treba biti obilježen u skladu sa pravnim okvirom i uz poštivanje vladavine prava - naveli su za “Avaz” iz OHR-a.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.