MENTALNO ZDRAVLJE

Neuropsihijatar Ploskić: Evo koji faktori doprinose povećanom broju samoubistava u proljeće

Poremećaj klime, način života, nezdrava ishrana, sve to utječe

Sadik Ploskić, neuropsihijatar. Arhiv

N. Čeremidžić

22.4.2019

Dolazak proljeća donosi i povećan broj suicidalnih namjera i, nažalost, suicida. Kako je za Avaz TV kazao neuropsihijatar Sadik Ploskić, u današnjem vremenu to je posebno izraženo zbog različitih faktora koji dodatno utječu na mentalno zdravlje.

- Proljeće je doba kad se sve budi, pa tako i hormoni. Posebno kod mladih, sve više obolijevaju od depresije. Zato sve češće čujemo da je neko mlad sebi oduzeo život. Međutim, danas pod navodnicima proljeća možemo podvesti još i neke druge faktore. Poremećaj klime, način života, nezdrava ishrana, sve to utječe - pojasnio je Ploskić.

Većina osoba koje počine samoubistvo daje mnoge znakove upozorenja prije nego što se ubije, tvrdi doktor i dodaje da, nažalost, okolina rijetko primijeti ta upozorenja.

- Danas je sve poremećeno, pa i ne primjećujemo da je ljudima oko nas potrebna pomoć i oni se tad osjećaju izolirano od socijalne sredine. Budu očajni, ne vide izlaz iz te situacije u koju su zapali, osjećaju se bezvrijednima i, nažalost, to završi tragično -  kazao je dr. Ploskić.

Međutim, napominje da je depresiju medicina nekad definirala kao stanje, a danas je to bolest koja se liječi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.