SAZNAJEMO

Ćufurović se na ratištu u Siriji oženio Aminom Kečo, a evo kakav se pojavio u Sudu BiH

Ženu nije vidio 17 mjeseci, sina nikad, a prije deportacije bio u logoru kurdskih snaga, tvrdi Dupovac

M. AŠČIĆ

23.4.2019

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor osumnjičenom Ibri Ćufuroviću iz Velike Kladuše, kojeg su SAD deportirale iz Sirije u našu zemlju prije četiri dana.

Strah od bijega

On je uhapšen i osumnjičen je da je počinio krivično djelo organiziranja terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom terorizma. Pritvor mu je određen zbog, kako je pojašnjeno, opasnosti od bijega.

Ćufurović se pridružio terorističkoj organizaciji Islamska država (ISIL) u Siriji 2013. godine, ali su ga zarobili Kurdi.

Njegov advokat Senad Dupovac rekao je jučer za „Avaz“ da se Ćufurović u Sudu BiH branio šutnjom.

- Tužilaštvo BiH nije nam dalo nijedan dokaz, ali je Sud BiH  prihvatio prijedlog i odredio mu pritvor. Nakon toga prebačen je u zatvor u Zenici. Tražio je da mu donesem sliku djeteta koje nikad nije vidio, četkicu za zube i kalodont – kaže Dupovac.

Dobili sina

On nam je jučer rekao da se 24-godišnji Ćufurović u Siriji oženio bh. državljankom Aminom Kečo, s kojom je 1. aprila prošle godine dobio sina.

- Ona se s dvoje djece nalazi u Siriji, u izbjegličkom kampu, i čeka deportaciju u BiH. Sve što je tražio jeste da provjerim jesu li živi i zdravi. Sina, kojem je dao ima Jahja, nikad nije vidio. Samo na slikama - ističe Dupovac.

U Sud došao bos

Dupovac nam je ispričao da se Ćufurović u Sudu BiH pojavio bos.

- Imao je samo papuče na nogama i neku laganu odjeću. Rekao mi je da je bio mjesecima zarobljen i to je sve. Ostale detalje nije iznosio. Jučer sam mu odnio stvari u zatvor, ono što je tražio - rekao nam je Dupovac.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.