LOKALNI MEDIJI

Već 19 godina sam glavni urednik, fotoreporter, lektor i kolporter

Izašla 234 broja, novine se štampaju na 64 stranice

Maksimović: Tiraž „Čelinačkih“ 800 primjeraka

G. DAKIĆ

24.4.2019

Borislav Maksimović pokrenuo je 2000. godine „Čelinačke novine“, čiji je 234. broj izašao prije nekoliko dana. Maksimović i „Čelinačke novine“ svojevrsni su hroničari ovog mjestašca koje se nalazi svega desetak kilometara od Banje Luke.

Manje stanovnika

- Radim u Narodnoj biblioteci „Ivo Andrić“ kao dokumentarista i urednik zavičajne zbirke od 1996. godine. Od tada i pokušavam biti hroničar Čelinca - istakao je Maksimović za „Avaz“.

Prvi broj „Čelinačkih novina“ izašao je prvog januara 2000. godine. Tada je imao 20 stranica, a sada se štampa na 64.

- Od 2000. godine sam i glavni urednik i fotoreporter i lektor i kolporter. Novine se same finansiraju. Sada ih štampamo u 800 primjeraka. Jedno smo vrijeme štampali i 1.000 primjeraka, ali ljudi odlaze i sve je manje stanovnika - kazao je Maksimović.

Znatan prostor ustupaju životnim pričama običnog čovjeka

On dodaje da „Čelinačke“ uvijek imaju više sadržaja nego prostora. Znatan prostor ustupaju životnim pričama običnog čovjeka. Ne prave od svakog događaja i svake vijesti ekskluzivu i u potpunosti izbjegavaju crnu hroniku.

Deset knjiga

- Novine su koncipirane tako da ne budu samo informator, nego i svojevrsna arhiva i enciklopedija Čelinca. Priređena „Bibliografija Čelinačkih novina“ omogućava brzo i jednostavno pretraživanje cjelokupnog sadržaja svih do sada objavljenih brojeva. Na ovaj način mogu lako i brzo da se nađu sve pojedinosti o važnim događajima, kolektivima i ljudima i ogromna istorijska građa o Čelincu. Na osnovu priloga objavljenih u „Čelinačkim novinama“ do sada je objavljeno više od deset knjiga - kazao je Maksimović.

Razvijati lokalne medije

- Duže od pet godina nijedan medij nema svog dopisnika koji živi u Čelincu. Lokalnim zajednicama danas se u dnevnoj štampi daje veoma malo prostora, a na televizijskim stanicama prilozi su sporadični, kratki, nerijetko i jednostrani. Upravo zato treba razvijati i održavati lokalne medije - rekao je Maksimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.