ZAVIDOVIĆI Vrijedne žene iz Udruženja „Krivaja-Iskra“

Zarađuju uzgajanjem povrća i šivenjem narodnih nošnji

Poljoprivredna sekcija posebno uspješna, jer se bave uzgojem povrća, a zimnice su jedan od zaštitnih znakova

Ar. M.

Krompir uzgajaju na dva dunuma zemlje


Udruženje žena “Krivaja-Iskra“ iz Zavidovića nastavlja i ove godine s brojnim aktivnostima zahvaljujući kojima opstaje, ali i ostvaruje osnovni cilj, a to je okupljanje žena i njihov koristan angažman. Tridesetak članica najaktivnije je u sekcijama šivanja i krojenja te u poljoprivrednim radovima.

- Imamo šest mašina za šivanje koje smo dobili zahvaljujući projektu i saradnji sa zeničkom organizacijom „Medica“. Kroz projekt smo imale i obuku, a rezultat su kompleti narodnih nošnji, koje radimo za naše udruženje, ali i po narudžbi - kaže Rabija Keserović, predsjednica Udruženja.

U ponudi imaju i posteljine, stolnjake, bave se i pletenjem, heklanjem. Članice Udruženja ovih su dana posijale krompir na do sada najvećoj parceli, površine dva dunuma. Poljoprivredna sekcija posebno je uspješna, jer se bave uzgojem povrća, a zimnice koje priprema u jesen jedan su od zaštitnih znakova.

- Ove godine zasadili smo krompir na zajedničkoj parceli, a ostalo povrće članice će saditi na svojim parcelama. Posebnu zahvalnost dugujemo prijateljima našeg udruženja Nuragi i Ćimeti Starčević, koji su se pobrinuli za obradu zemljišta - ističe Keserović. Urod povrća i druge proizvode žene prodaju na sajmovima i lokalnoj tržnici, a zarađeni novac ide za potrebe Udruženja.

  • Uspješne i u izradi narodnih nošnji

    Uspješne i u izradi narodnih nošnji


NA VRH

Podijeli članak na