MANIFESTACIJE

Tradicija Lijevče polja pretočena u pjesme, knjige i ručne radove

Stari ručni radovi iz Lijevče polja svjedoče o prošlom vremenu i vrijednim i nadahnutim ljudima

Djelić atmosfere na izložbi „Zlatne niti tradicije“

B. GRGIĆ

23.4.2019

Kolektiv Narodne biblioteke u Bosanskoj Gradišci veoma zanimljivom izložbom „Zlatne niti tradicije“ obilježio je Svjetski dan knjige, 23. april, i Dan grada Bosanska Gradiška, 24. april. U prelijepom bibliotečkom ambijentu, obogaćenom ručnim radovima i vrijednim knjigama o ovom gradu, te uz etnomuziku, prisutni su se osjećali zaista ugodno.

Otvarajući izložbu, direktorica Narodne biblioteke Snježana Miljković rekla je da stari ručni radovi iz Lijevče polja svjedoče o jednom prošlom vremenu i vrijednim i nadahnutim ljudima, a tu su i zanimljive knjige, koje ne smiju, kako kaže, biti nečitane.

- Radi se o veoma vrijednim i zanimljivim knjigama, koje mogu koristiti mladim stvaraocima za izučavanje i usavršavanje u struci i nauci. I ručni radovi podsjećaju nas na veliki trud Lijevčana i Lijevčanki, a na njima su i zanimljivi stihovi i izreke, koji potiču na čitanje - rekla je Miljković.

U muzičkom dijelu publici se izvornim pjesmama predstavila talentirana Una Dejanović, koju je na harmonici pratio poznati muzičar Jovo Jerković. Zanimljivo je da su svi prisutni na otvaranju izložbe dvostruko nagrađeni.

Osim što su uživali u prelijepom programu, dobili su besplatne članske karte biblioteke za ovu godinu. Izložba je sastavni dio višednevne manifestacije u povodu obilježavanja Dana grada i Dana pobjede nad fašizmom i otvorena je sedam dana.

Una Dejanović u pratnji maestra Jove Jerkovića

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.