REAKCIJE

Zašto ministar pravde u ladici čuva Nacrt zakona o sukobu interesa koji su radili Britanci

FBiH šest godina bez nadležnog organa koji može odlučivati o sukobu interesa i nespojivosti pozicija

I.K./LJ.S.

24.4.2019

Federacija Bosne i Hercegovine godinama nema zakon o sukobu interesa koji regulira i ispitivanje porijekla imovine političara u ovom bh. entitetu.  

Iako je Federalna vlada, uz pomoć britanskih eksperata, pripremila ovaj zakon u formi nacrta, on se još nalazi u ladici federalnog ministra pravde Mate Jozića.

- Šest godina Federacija nema nadležni organ, odnosno, instituciju koja može odlučivati o sukobu itneresa i o nespojivosti pozicija - izjavio je za Avaz TV zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Irfan Čengić.

On je inicijativu za upućivanje ovog nacrta zakona u parlamentarnu proceduru uputio još u januaru. Međutim, uzalud.

- Mnogo je primjera u Federaciji o sukobu interesa dužnosnika, koji obavljaju dvije ili više funkcija. Imali ste ljude koji su u Skupštini KS i savjetnici federalnom premijeru istovremeno - ističe Čengić.

Podsjetimo, posljednji takav primjer bio je predsjednik Federacije Milan Dunović, kojeg je Kantonalna vlada imenovala za predsjednika Upravnog odbora Zavoda zdravstvenog osiguranja KS.

Inače, Komisija za odlučivanje o sukobu interesa FBiH nije vršila imenovanja od 2013. godine, a zanimljivo je da ni CIK, skoro pola godine nakon izbora tj. formiranja zakonodavnih tijela, nije objavio imovinske kartone izabranih dužnosika na svojoj internet-stranici.


(VIDEO: Indira KRIJEŠTORAC)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.