SIRIJA

Na desetine ISIL-ovaca spremno za deportaciju u BiH

Još nije isporučen Sarajlija Abdulah Armin Čurt, koji se nalazi u sirijskoj bazi El-Roj, i šta o tome kaže ministar Mektić

Amir Selimović: Prijeto i reisu Kavazoviću

Piše: M. AŠČIĆ

24.4.2019

Iako je naša država pristala da iz Sirije bude deportiran i borac Islamske države (ISIL)  Abdulah Armin Čurt (Abdullah) iz Sarajeva, za sada nije poznato zašto on nije skupa s Ibrom Ćufurovićem prebačen prošle sedmice u BiH.

Spora procedura

Sigurnosne agencije BiH još su prije mjesec dobile obavještenje da budu spremne za deportaciju i prihvatanje dvojice bh. državljana koji su se nalazili u zarobljeništvu u sirijskoj bazi El-Roj, Ćufurovića i Čurta.

- Zaista ne znam zašto je to tako. Nemam informacije o tome – rekao nam je jučer ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.


Alija Keserović

Prema nekim informacijama „Avaza“, kojima raspolažu i sigurnosne agencije, na desetine bh. državljana koje su zarobile kurdske i sirijske snage čekaju da budu vraćeni u BiH. Mnogi od njih nalaze se na Interpolovim potjernicama.

No, problem sada predstavljaju sigurnosne provjere, tvrde naši izvori. Amerikanci, koji su zaduženi za povratak ISIL-ovaca, tek nakon zvanične dokumentacije da je riječ o bh. državljanima, spremni su organizirati izručenje.

Za sada ova procedura ide suviše sporo. Ćufurović je 17 mjeseci bio u zarobljeništvu prije nego što je deportiran. Može se očekivati da Čurt u Sarajevo stigne do kraja mjeseca, ali zvanične potvrde o tome nema.

Prijetio reisu Kavazoviću

Osim Čurta, u zarobljeništvu se, prema sigurnosnim podacima, nalaze i bh. državljani Senad Kupusović, Enes Borovac, Albin Sinanović, Nedim Mujčinović, Edin Muftić, Ajdin Blažević, Muhamed Hasić, Alija Keserović, Edvin Babić, Begzad Sarač, Salem Hasić.

Među zarobljenicima su i Emir Ališić iz maglajskog sela Ošve i njegov posinak, 19- godišnji Hamza Labidi. Američke snage u nedavnim borbama s pripadnicima ISIL-a zarobile su i Amira Selimovića, koji je prijetio da će reisa Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića zaklati pred Sebiljom na Baščaršiji. Ali, s obzirom na procedure, moguće je da će oni biti deportirani tek krajem godine.

Šta će biti sa ženama i djecom

Mektić nam jučer nije mogao potvrditi kada će bh. državljanke s djecom, koje su muževi i odveli na ratište i sada se nalaze u izbjegličkim kampovima na sjeveru Sirije, biti deportirane u BiH. Prema nezvaninim podacima, u Siriji se nalazi 58 žena iz BiH i njihovo 130 djece. Mnoge od njih ostale su udovice.

- O tome kada će biti izručene, još je rano govoriti – kaže Mektić.

Apel Aleme Dolamić iz Tešnja

Alema Dolamić iz Tešnja, čija je sestra na sirijskom ratištu, uputila je putem Facebooka apel vlastima.

- Vratite žene i djecu iz Sirije!!!! Ministri, zamjenici, inspektori, obavještajci, ambasadori, sugrađani i svi drugi. Obraćam vam se stoti put u evo nešto manje od dvije godine.

Ne znam znate li da oni žive u šatorima. Na zemlji, na blatu, nekad imaju da jedu, nekad nemaju, rodile su djecu u tim mjestima. Znate li vi da su oni u zatvorima? Naša djeca su u zatvorima već godinu i više, neki su tek došli u te zatvore, a nekoj djeci je taj zatvor sve što znaju, jer su u njemu rođeni - napisala je, između ostalog, Dolamić.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.