SUĐENJE

Simatoviću i Stanišiću produžen privremeni boravak na slobodi

Mehanizam je za 18. juni planirao početak izvođenja dokaza odbrane

Avaz.ba

24.4.2019

Sudije Mehanizma za krivične sudove u Hagu produžili su nekadašnjim čelnicima Državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću zvanom Frenki privremeni boravak na slobodi, koji je ranije bio oročen na 2. maj, prenose agencije.

Odlukom Sudskog vijeća Simatoviću je privremeni boravak na slobodi produžen do 13. juna, a Stanišiću do 31. oktobra, objavio je Mehanizam.

Stanišiću je duži period na slobodi odobren zbog lošeg zdravstvenog stanja i liječenja.

Simatoviću je sredinom juna 2017. godine počelo ponovljeno suđenje pred Haškim tribunalom, pošto je Žalbeno vijeće 2015. godine ukinulo prvostepenu presudu kojom su bili oslobođeni od svih optužbi i naložilo da im se suđenje ponovi.

Mehanizam je za 18. juni planirao početak izvođenja dokaza odbrane.

Bivši šef SDB-a Stanišić (66) i njegov pomoćnik Simatović (67) optuženi su za ratne zločine u Hrvatskoj I Bosni i Hercegovini, počinjene od 1991. do 1995. godine.

Stanišića i Simatovića uhapsile su i u Hag izručile vlasti Srbije, s proljeća 2003. godine, neposredno poslije ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Poslije prvog suđenja, koje je, nakon jednog neuspjelog pokušaja, počelo 2009. godine, Prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je 29. maja 2013. godine Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Međutim, Apelaciono vijeće Tribunala usvojilo je 15. decembra 2015. godine ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Tužioci tvrde da su zločini za koje su optuženi Stanišić i Simatović počinjeni tokom provođenja udruženog zločinačkog poduhvata, a da je "na čelu zločinačkog udruženja bio tadašnji predsjednik Srbije Slobodan Milošević".

Ponovljeno suđenje Stanišiću i Simatoviću, koje je počelo 13. juna 2017. godine, posljednji je haški proces u kojem se utvrđuje jesu li za zločine u Hrvatskoj i BiH odgovorni zvaničnici Srbije.

Pred Haškim tribunalom nijedan državni zvaničnik Srbije nije bio osuđen za te zločine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.