REAKCIJE

Bošnjački blok vlast neće uvjetovati ukidanjem odluke o rezervnom sastavu policije u RS

Preostaje ili da Republika Srpska odustane ili da Federacije uđe u tu bespotrebnu utrku

Lj. Skokić

24.4.2019

(VIDEO: Ljiljana SKOKIĆ)

Uvjet za formiranje vlasti neće biti ukidanje odluke Republike Srpske o formiranju rezervnog sastava policije, izjavio je za Avaz TV predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

- Imamo već previše tih uvjeta da bismo se dalje opterećivali. Preostaje ili da Republika Srpska odustane ili da Federacije uđe u tu bespotrebnu utrku. Nadam se da će RS donijeti prave odluke, da neće ići u smjeru militarizacije Ministarstva unutrašnjih poslova - kazao je Izetbegović.

Zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH (SDS) Mladen Bosić smatra da bi se trebala „spustiti lopta“ kada je riječ o proširenju i naoružavanju službenih lica, da se, kako kaže, ne otvara hladni rat.   

- Prije svega mislim da je loše postavljati dodatne uvjete i ovi što su postavili uvjete za formiranje vlasti su zakucali formiranje nove vlasti i to će vjerovatno trajati u nedogled. Što se tiče rezervnog sastava, smatram da bi svi trebali razmisliti, da ne otvaraju neku vrstu hladnog rata, odnosno trke u proširenju naoružanih službenih lica u BiH, jer je očigledno da postoji veliki dio nepovjerenja među entitetima i među narodima – izjavio je Bosić.

Proširenje rezervnog sastava policije je nepotrebna priča, smatra i delegat u Domu naroda Parlamenta BiH Bariša Čolak (HDZ BiH), koji je na današnjem sastanku sa predstavnicima Vijeća Evrope podvukao važnost provođenja sudskih odluka.   

- Puno je priča pa čak i radnji koje nam nisu potrebne, ne samo u periodu formiranja vlasti. Mi smo danas na sastanku pričali o provedbi presuda Suda za ljudska prava, koje nismo proveli. A imamo i naše presude Ustavnog suda BiH koje nisu provedene. Mislim da bismo se, prije svega, trebali koncentrirati na formiranje vlasti, provesti odluke Ustavnog suda, ali i baviti se ekonomijom što više - rekao je Čolak.

Prema njegovim riječima, koliko će stranaka biti unutar pozicije stvar je dogovora političkih stranaka, stvari su, kako kaže, jasne na hrvatskoj i srpskoj strani, a na bošnjački blok ne mogu utjecati.

- Znate šta je stav stranaka HNS-a, ne možemo utjecati ko će biti u bošnjačkom bloku, ali izbor gospodina Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH treći put je dodatno usložio situaciju na političkoj sceni u BiH, nije donio ništa dobro. I zato bi bilo dobro da što prije provedemo odluku Ustavnog suda BiH u predmetu "Ljubić" - zaključio je Čolak.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.