REAKCIJE

OHR: Jednostrani potezi ne doprinose miru i stabilnosti

Organi vlasti na svim nivoima treba da rade na boljoj saradnji kako bi javnu sigurnost podigli na najviši nivo

Arhiv

Avaz.ba

24.4.2019

Trenutni politički diskurs o rezervnom sastavu policije u entitetima, koji je počeo jednostranim potezom Republike Srpske u vezi s ovim pitanjem, ne doprinosi miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, a povrh svega, ne postoji uvjerljivo opravdanje za uspostavu rezervne policije, saopćeno je iz OHR-a.

Naprotiv, tvrde iz Ureda visokog predstavnika, time je pokrenuta negativna spirala nepovjerenja i međusobnog nadmetanja, pa čak i straha.

- Ovakva dinamika je zabrinjavajuća s obzirom na to da se njom ugrožava stabilnost stvaranjem tenzija i podjela u zemlji od kojih, u konačnici, građani BiH nemaju nikakve koristi - navodi se u saopćenju.

Umjesto jednostranog uvođenja rezervnog sastava policije, organi vlasti na svim nivoima treba da rade na boljoj saradnji kako bi javnu sigurnost podigli na najviši nivo i obezbijedili sigurno okruženje, poručeno je.

- Ne postoji uvjerljivo opravdanje za jednostranu uspostavu rezervnog sastava policije. Imigracija i politika u vezi s izbjeglicama i azilom su ustavna nadležnost državnih institucija, te njihove kapacitete treba ojačati. To bi bio odgovarajući primjer bolje saradnje. U tom kontekstu, pozivamo vlasti Republike Srpske da ne nastavljaju sa zakonodavnim postupkom u vezi sa Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima, nego da pokrenu dijalog sa svojim partnerima na državnom i federalnom nivou, kao i s međunarodnom zajednicom - zaključuje OHR.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.