ŠTRAJK

Rudari RMU Banovići traže bolje uvjete rada, povećanje plaća i toplog obroka

Uprava kolektiva poručila da je spremna na sve vrste razgovora

RMU Banovići. Arhiv

N. Čeremidžić

24.4.2019

Stotinjak rudara jame Omazići Rudnika mrkog uglja Banovići rano jutros stupilo je u štrajk zbog smanjenja plaća i loših uvjeta rada. Rudari zahtijevaju reviziju posljednje plaće, njeno povećanje, kao i povećanje toplog obroka.

Rudari traže da topli obrok, koji sada iznosi 10 KM, bude uvećan za još pet maraka, koliko imaju i svi ostali rudari u Federaciji BiH. Kada je riječ o plaći, kažu da je ona smanjena za 150 do 200 KM, pa fizički radnik u jami trenutno zaradi od 750 do 800 KM mjesečno.

Iako je bilo najavljeno da će se ovoj grupi rudara pridružiti i radnici iz ostalih jama, do toga nakon završetka smjene nije došlo.

Povodom današnjeg okupljanja dijela radnika RMU Banovići oglasila se i Uprava ovog kolektiva koja navodi da okupljena grupa radnika RMU Banovići nije na propisan način organizirala protest niti izabrala predstavnike, kao i da nije iznijela zahtjeve preko ovlaštene sindikalne organizacije.

Predstavnici rudnika razgovarali su sa Sindikatom i rudarima te od njih tražili da odaberu predstavnike s kojima će razgovarati i koji će iznijeti svoje zahtjeve, što oni do sada nisu učinili, i pored toga što je Uprava Društva spremna na sve vrste razgovora, saopćili su iz Uprave.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.