PROBLEMI

Vijećnici i poslanici SDP-a i Naše stranke: Zaustaviti uništavanje izletišta i omogućiti da građani odluče o sudbini Drine

Potrebno je da se šira javnost upozna s trenutnim stanjem i detaljima projekta

Piše: Al.B.

24.4.2019

Na obali Drine. Al.B.

Vijećnici i poslanici SDP-a i Naše stranke u Gradskom vijeću i Skupštini BPK Goražde te manji broj građana okupili su se u popodnevnim satima na plaži Podorasi da bi iskazali protest zbog uništavanja popularnog izletišta na obali Drine.

Tokom priprema za izgradnju obaloutvrda na Drini posječen je drvored, a okupljeni su zabrinuti i za sudbinu zelenih površina te hoće li uskoro ikako biti u mogućnosti prići rijeci.  

Prema riječima Ernesta Imamovića, poslanika SDP-a u Skupštini BPK Goražde, potrebno je obustaviti gradnju i izvršiti reviziju planiranih rješenja.

- Potrebno je da se šira javnost upozna s trenutnim stanjem i detaljima projekta. To je obaveza iz zakona o vodama. Građani su vlasnici ove rijeke, Agencija za vodno područje sliva Save upravlja, ali mi ovdje živimo. Građani nisu bili upoznati. Ni ja kao poslanik nisam imao informacije šta se ovdje radi i šta se planira, hoće li ikako biti moguće prići Drini. Ponižavajuće je da saznajemo da će ovdje biti izgrađene neke kaskade i da će pristup biti nemoguć, jer znamo da su ljudi živote za ovu rijeku dali – ističe Imamović.

Gradska vijećnica Aldijana Smailhodžić tvrdi kako projekt izgradnje obaloutvrda nikada nije imala priliku vidjeti i iznenađena je onim što je urađeno. 

– Stogodišnje drveće je uništeno, a što se tiče zelenih površina, čula sam da će i one biti pretvorene u podzide i beton. Mislim da još nije kasno da apeliramo na kantonalne i gradske vlasti da čuju glas svih nas koji ovdje živimo – kaže Smailhodžić te dodaje da je prvi korak javna rasprava tokom koje bi stanovnici Goražda mogli iznijeti svoje primjedbe.

Izgradnjom obaloutvrda u pitanje je doveden i kamp Moto kluba Goražde, čiji ga članovi godinama grade, održavaju i uljepšavaju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.