SUD KS

Odgođeno suđenje Bjeliću i drugima, nastavak zakazan za 14. maj

Do odgode pretresa došlo na insistiranje odbrane

Sud Kantona Sarajevo. Arhiv

Avaz.ba

25.4.2019

U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je odgođeno suđenje Hasibu Bjeliću, Emiru Šariću i Feridi Hasić, optuženima za organizirani kriminal u vezi s poreznom utajom i pranjem novca. Novo ročište zakazano je za 14. maj. 

Do odgode pretresa u ovom predmetu došlo je na insistiranje odbrane koja je zatražila dodatno vrijeme kako bi se pripremila za ispitivanje sudskog vještaka ekonomske struke.

Naime, vještak Ćamil Delić, čije je ispitivanje trebalo danas uslijediti, Sudu je u ponedjeljak dostavio nalaz i mišljenje, koji su elektronskim putem proslijeđeni braniteljima optuženih, pa je odbrana, usljed kratkog vremena za pripremu, predložila odgodu suđenja.

Optužnica Hasiba Bjelića, vlasnika benzinske pumpe "Umax Group", i Emira Šarića, vlasnika studentskog hotela "Emiran", tereti da su, zastupajući kompanije "Special Security Vehicle Trading“ iz Dubaija i kompaniju "Munster LTD" sa Sejšela, utajili porez te da su zajedno s trećeoptuženom Feridom Hasić oprali veći iznos novca.

Novo suđenje Bjeliću i drugima počelo je u martu, a nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo raniju prvostepenu presudu i predmet vratio KSS-u na ponovno suđenje.

U ranijem prvostepenom postupku Bjelić i Šarić su početkom jula 2018. godine osuđeni nepravomoćno na po 13 godina zatvora, dok je trećeoptuženoj Hasić izrečena zatvorska kazna u trajanju od tri godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.