REAGIRANJE

Islamska zajednica BiH: Odlučno demantiramo netačne tvrdnje Milorada Dodika

IZBiH ne traži ništa više nego što je slučaj s ugovorima Katoličke crkve i Srpske pravoslavne crkve, ističe IZ BiH

S.K.

25.4.2019

Islamska zajednica BiH demantirala je, kako se ističe, netačne tvrdnje  predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika o tome kako Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini kroz ugovor sa državom "traži mnogo veća prava" nego je to slučaj sa ugovorima koje su Katolička crkva i Srpska pravoslavna crkva već potpisale.

- Ugovor koji već više godina zbog političkih opstrukcija čeka na potpisivanje u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine nije prijedlog Islamske zajednice, već Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Tekst nacrta ugovora je rezultat rada dvije radne grupe, one iz Islamske zajednice i Vijeća ministara i na njemu su radili eksperti koji su sačinili prijedlog usaglašen sa najvišim međunarodnim standardima u ovoj oblasti.

U prijedlogu ugovora za Islamsku zajednicu se ne predviđa ništa više od onoga što je predviđeno i za druge dvije tradicionalne vjerske zajednice. Jedino po čemu se ovaj ugovor razlikuje su neke specifičnosti islamskog učenja kakve imaju i druge vjerske zajednice, što je prepoznato i u njihovim ugovorima sa državom - navodi se u saopćenju iz ureda reisu-l-uleme Kavazovića.

Istaknuto je da su se o sadržaju ovog ugovora pozitivno očitovale i ostale tri tradicionalne vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini i "njega osporavaju samo one politike koje rade na daljnjem sijanju nepovjerenja i koje ga koriste za dnevnopolitička previranja i politička ucjenjivanja".

Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini još jednom apelira na sve političare, a posebno predstavnike državne vlasti da ovo pitanje ne politiziraju nego da mu pristupe kao pitanju osnovnih ljudskih prava i sloboda i da na taj način okončaju diskriminaciju prema muslimanima i Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini koja na ovaj način poprima i svoje institucionalne oblike, zaključuje se u saopćenju IZBiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.