PROCESI

Sud BiH odbio saslušati Salihovića kao svjedoka

M. Aš.

25.4.2019

Sud BiH odbio je prijedlog Hasana Pleha da bivši glavni državni tužilac Goran Salihović bude saslušan u predmetu po njegovoj tužbi za vraćanje na poziciju šefa kabineta glavne tužiteljice BiH.

Pleh je nedavno ponovo tužio državu i Tužilaštvo BiH zahtijevajući da bude usklađen njegov radnopravni status kako bi se vratio na poziciju na koju ga je imenovao Salihović 15. aprila 2013. godine, a „otjerala“ aktuelna glavna tužiteljica Gordana Tadić.

Ovo je treći put da Pleh tuži državu, a već dva puta je odbijen, što, faktički, znači da je riječ o presuđenoj stvari. Nejasno je zbog čega ponovo od države traži da mu se nadoknadi materijalna šteta nastala neisplaćivanjem razlika plaća te razlike regresa za 2019. u iznosu od 2.300 KM, na šta nije imao pravo.

Kao glavnog svjedoka koji bi trebao poništiti rješenje Tužilaštva i pomoći mu da se vrati na poziciju, Pleh je predložio Salihovića, ali je Sud donio rješenje da će „uvidom u odredbe pravilnika o radu Tužilaštva utvrditi okolnosti na koje su predloženi svjedoci“.

Za danas je u Sudu zakazan nastavak ovog procesa izvođenjem dokaza.

Salihovićevom „glavnom istražitelju” nedavno je apelaciju odbio i Ustavni sud BiH.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.