GORAŽDE

BPK dobio novu Vladu, Aida Obuća prva premijerka u historiji ovog kantona

Piše: Al. B.

26.4.2019

14:00

Poslanik SBB-a Muradif Kanlić ostao je suzdržan tokom glasanja, obavijestivši kolege da pregovori o ulasku u vlast SBB BiH na višim nivoima još uvijek traju i ubrzo bi trebali biti finalizirani. On je dodao da će poslanici SBB-a u Skupštini BPK slijediti odluke centralnih organa stranke.

 – Kao i do sada nećemo biti kočničari uspostavi vlasti u Goraždu, već samo zakonski, konstruktivni i korektivni faktor. Uložićemo sve kapacitete kako bismo pomogli i zakonodavnoj, i izvršnoj vlasti da stvori što bolje uslove za život svih nas – istakao je Kanlić.


13:05

BPK Goražde dobio je novu Vladu, na čijem je čelu Aida Obuća iz SDA, prva premijerka u historiji ovog kantona. Obuću je za mandatarku Vlade na petoj vanrednoj sjednici Kantonalnog parlamenta zakazanoj na zahtjev 14 poslanika predložila predsjedavajuća Skupštine BPK Goražde Edita Velić iz DF-a.

Novi ministri su položili i svečanu zakletvu, obavezujući se da će raditi u interesu građana.

12:10

Poslanica Liberalne stranke Daliborka Milović ponovo je upozorila na navodno kršenje Ustava te u ime Kluba poslanika iz srpskog naroda pokrenula proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa u vezi s imenovanjima premijera i Vlade BPK Goražde. 

Novu pauzu od pola sata zatražio klub poslanika SDP-a.

11:15

Iako je trebala biti svečanog karaktera i prisustvuju joj predstavnici vjerskih zajednica i drugi gosti, sjednica Skupštine BPK Goražde na kojoj se očekuje imenovanje Vlade počela je žestokom diskusijom koju su inicirali poslanici Liberalne stranke. 

Iz stranke koja je do sada bila dio vlasti upućene su optužbe da je prilikom konstituiranja vlasti prekršen Ustav, da je predsjedavajuća Skupštine izabrana nezakonito, a da je srpski narod ostao bez svog predstavnika u rukovodstvu Kantonalnog parlamenta. 

Iako tvrde da je Klub Srba u Skupštini formiran, iz nove većine odgovaraju da se to nije desilo jer se klubovi naroda formiraju na konstituirajućoj sjednici, a to se nije desilo.  

Usvojen je dnevni red sjednice. Poslanici Liberalne stranke tražili su pojedinačno izjašnjavanje "kako bi mogli krivično goniti one koji krše Ustav".

Skupština BPK većinom glasova odbija zahtjeve za pauzu u ime Kluba poslanika iz srpskog naroda, jer smatra da taj klub nije ni konstituiran. Nakon usvajanja dnevnog reda sa samo jednom tačkom koja se odnosi na potvrđivanje odluke o imenovanju vlade, Liberalna stranka zatražila novu pauzu.

10:20

Na zahtjev 14 poslanika počela je vanredna sjednica Skupštine na kojoj bi konačno trebala biti imenovana Vlada BPK Goražde.

Prema riječima predsjedavajuće Skupštine BPK Goražde Edite Velić (DF), pozivi su danas proslijeđeni svim poslanicima.

U međuvremenu su kompletirana i imena kandidata za pozicije u Vladi te bi Vlada BPK Goražde u ovom mandatu trebali činiti: premijerka Aida Obuća (SDA), ministar zdravstva, socijalne politike, izbjeglih i raseljenih osoba Eniz Halilović (SDA), ministar pravosuđa, uprave i radnih odnosa Nataša Danojlić (SDA), ministar finansija Šemso Muslić (NBL), ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Bojan Krunić (NBL), ministar za boračka pitanja Edin Aganović (SBiH), ministar privrede Mensad Arnaut (A-SDA/Nezavisni blok), ministrica unutrašnjih poslova Nizama Rišljanin (Goraždanska priča) te ministar za mlade, obrazovanje, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija (DF). 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.