AKTUELNO

Poticaja nema do daljnjeg, u subotu odluka poljoprivrednika o protestima

Najavljena tužba protiv Vlade FBiH

Poticaja nema do daljnjega. Avaz

S. Mujić

25.4.2019

Na pragu petog mjeseca poljoprivrednicima u Federaciji Bosne i Hercegovine još nisu isplaćeni poticaji za ovu godinu. Zakočilo je u Parlamentu FBiH, kazao je Šemsudin Dedić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, u izjavi za Avaz TV nakon današnje sjednice Vlade FBiH.

- Ovdje imamo problem da nemamo odbor za poljoprivredu u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji još nije formiran. Očekujemo da to urade u što kraćem roku kako bismo mogli odrediti tačan rok isplate – kazao je Dedić.

Program novčane podrške za ovu godinu je upućen prema parlamentarnim odborima za poljoprivredu. Prema Zakonu o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju FBiH, odbori trebaju razmotriti prijedlog poticaja, nakon kojeg ga razmatra i Vlada FBiH te se on objavljuje u ''Službenim novinama FBiH''. Tek nakon tog procesa novac će biti isplaćen poljoprivrednicima.

Tužba protiv Vlade FBiH

S obzirom na to da bi taj proces mogao potrajati mjesecima, predstavnici poljoprivrednih udruženja iz Federacije u subotu će se sastati u Cazinu kada će donijeti konačnu odluku o daljnjim koracima, a ne isključuju ni izlazak na ulice.

- Već godinama imamo isti problem i uglavnom pokušavamo pregovarati i dogovarati se, ukoliko se taj problem ne riješi u narednih nekoliko dana, krenut ćemo u proteste – kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Bićo je najavio i tužbu protiv Vlade FBiH zbog neizdvajanja sredstava za poljoprivredu iz budžeta.

- I to smo pokušali da se dogovorimo, da isplate barem onoliko koliko je zakon propisao, a to je oko tri posto, međutim, nismo se dogovorili, oni rade kako misle da treba, a ne po zakonu, maltretiraju ljude – zaključio je Bićo.



(Video: S. Mujić)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.