SARAJEVO Osuđena poslovična pasivnost OHR-a

SDP: Licemjerno je braniti državu od partnera s kojima se formira vlast

Pozvali kandidate u utrci za predsjednika da se pridržavaju pravila kampanje

Avaz.ba
25.04.2019 16:24

Foto: SDP

Predsjedništvo SDP-a BiH je na danas održanoj sjednici razmatralo aktuelnu sigurnu situaciju u državi te je zaključilo da je od presudne važnosti jačanje državnih institucija i agencija.

Kako je saopćeno iz SDP-a, još jednom se potvrđuje da je ulazak Bosne i Hercegovine u NATO jedini dugoročni garant mira i stabilnosti u državi.

Predsjedništvo SDP-a je osudilo namjeru osnivanja rezervnog sastava policije u RS. Radi se o još jednoj potvrdi činjenice da vlasti u ovom entitetu nemaju nikakvu namjeru da rade na rješavanju objektivnih egzistencijalnih problema građana, nego militarizacijom i radikalizacijom prilika u društvu pokušavaju ostvariti ratne ciljeve rastakanja države Bosne i Hercegovine.

Osuđena je i već poslovična pasivnost OHR-a i zanemarivanje obaveza ove institucije preuzetih u sklopu Dejtonskog sporazuma. Kako kažu, periodično iskazivanje zabrinutosti kroz suhoparna saopćenja OHR-a predstavljaju vrijeđanje inteligencije građana države. Inertnost i izbjegavanje visokog predstavnika da izvršava svoju obavezu predstavlja i direktnu povredu Dejtonskog sporazuma, čije su štićenje i provedba temeljna zadaća ove institucije.

- Ponovo je istaknuto žaljenje zbog pogubne odluke SDA, partnera SNSD-a i HDZ-u BiH u vlasti, koja je svojim glasovima omogućila natpolovičnu većinu u Domu naroda Bosne i Hercegovine ovim očito antidržavnički nastrojenim političkim subjektima. Licemjernim je ocijenjen stav da se u javnosti poziva na zaštitu države od istih partnera s kojima formiraju vlast i kojim omogućavaju apsolutnu kontrolu nad svim ključnim procesima u državi - piše u saopćenju za javnost.

Predsjedništvo SDP-a BiH je pozvalo sve kandidate u utrci za predsjednika partije da se pridržavaju propisanih pravila kampanje te da istu vode poštivajući partijske principe i međusobno jedni druge.

Tagovi

SDP Sjednica NATO

Komentari

NA VRH