STAVOVI Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Dodik: Situacija s Vijećem ministara BiH je kao u "Đekni"

On je dodao da je formiranje vlasti samo dio neke vrste kamuflaže koja treba potvrditi da se nešto radi

Avaz.ba
25.04.2019 18:00

Milorad Dodik

Foto: Arhiv

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, situaciju s Vijećem ministara BiH uporedio je sa serijom "Đekna".

To je kao u ''Đekni''. To je Bosna i Hercegovina u kojoj je veoma teško uspostaviti funkcioniranje zbog nemogućnosti bazičnog dogovora, zbog koncepcije kako je napravljena, tako da je stalno u nekom iščekivanju - istakao je u intervjuu za Sputnjik Dodik. 

On je dodao da je formiranje vlasti samo dio neke vrste kamuflaže koja treba da potvrdi da se nešto radi.

I ovaj put se vide različite političke ambicije, Bošnjaka koji bi htjeli da dominiraju u svim procesima, pa i u procesima formiranja vlasti, bez obzira na ustavni poredak ili na Izborni zakon i izbornu strukturu - kaže Dodik. 

Bošnjaci, dodaje Dodik, pokušavaju da se nametnu kao najvažnija nacija.

Ovaj put to ne može. RS je svjesna svog položaja i svojih prava na nivou BiH i ništa ne očekujemo da nam Bošnjaci daju, nego očekujemo da ono što pripada RS, Srbima, a u Ustavu piše da RS bira jednu trećinu ministara. Od devet, to je tri. Prema tome, nama niko ništa ne treba dati, mi to imamo zagarantirano Ustavom - tvrdi predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Razlog koji se navodi za odbijanje da se formira Vijeće ministara je Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP).

- Onda oni nama kažu da MAP nije učlanjenje u NATO. Ali tamo piše da je to plan za pristupanje. Pa šta je onda to? Ako ste u prvom koraku odlučili da idete tamo, u trećem koraku će vas pitati što ste odlučili da se krećete ka tome. RS je jasno rekla i mi ne kalkuliramo tim stavom, Srbija je vojno neutralna. Bošnjaci insistiraju na NATO, kao da je pitanje izbora ili potvrđivanje Vijeća ministara stvar odlučivanja o NATO. To nigdje ne piše. Mi s NATO-om imamo saradnju u okviru Partnerstva za mir, imamo saradnju u okviru IPAP i tu se odvijaju mnoge od tih aktivnosti. I u ovom trenutku RS uopće nije spremna da postavlja pitanje daljnjih institucionalnih ili ugovornih jačanja s NATO-om, imajući u vidu naše opredjeljenje o vojnoj neutralnosti - objasnio je Dodik. 

Na novinarsko pitanje o postojanju britanskog štaba za borbu protiv „malignog ruskog utjecaja“ u Sarajevu te 40 britanskih specijalaca koji su došli “po zadatku”, Dodik je kazao da su “oni bili zaduženi da se bore za svoje favorite na izborima, a to nisam bio ja”.

Pa ipak sam prošao. Dakle, ni oni nisu svemogući. Do nas je ovdje, mi im previše dajemo značaja. Ako već znamo da su ovdje, onda se tome treba suprotstaviti. Mi smo u to vrijeme jurili te ljude - ispričao je Dodik. 

On je kazao da maligni utjecaj imaju Britanci. 

- To je maligni utjecaj, jer oni žele zastrašivanjem, podmetanjem, lansiranjem afera da se bore protiv „ruskog utjecaja“. Ali imaju problem jer ovdje svaki čovjek osjeća poštovanje prema Rusiji i onome što Rusija radi. Bio sam s Putinom najmanje deset puta, nikada nije rekao da nešto treba da se uradi, uvijek je pitao kako može da pomogne i zamolio je da čuvamo mir. Ako je to maligni utjecaj, onda sam ja prvi na spisku ruskih ljudi - zaključio je Dodik.

Oglasi

Komentari

NA VRH