SRAMOTA

Nagrada generalu Zecu, koji je naređivao ubijanje djece u Tuzli

General VRS dobio plaketu za poseban doprinos u očuvanju Majevice i stvaranju RS

SO Lopare: Skandalozna odluka

Piše: E.Sk.

25.4.2019

Skupština općine Lopare donijela je odluku da dodijeli plaketu generalu Vojske RS Momiru Zecu za, kako je navedeno, poseban doprinos u očuvanju Majevice i stvaranju RS.

Tragični dan

Fondacija „Istina, pravda, pomirenje“ iz Tuzle prije petnaestak godina podnijela je krivičnu prijavu protiv komandanata Vojske RS, među kojima je i Zec, zbog granatiranja Tuzle od 15. maja do 16. novembra 1995. godine. U tom periodu na Tuzlu je s položaja Vojske RS ispaljeno oko 1.500 projektila različitog kalibra, među kojima i rakete zemlja-zemlja tipa „volhov“.

U granatiranju Tuzle ubijena su 223 civila, a 391 civil je teže i lakše ranjen. Među ubijenima je i Enes Hodžić, kojeg je usmrtila granata s lokaliteta Biljeg na Majevici 18. novembra 1994. Tog su dana pripadnici Armije RBiH oslobađali uzvišenje Lisača, a general Zec izdao je naredbu o granatiranju Tuzle.

- Zna se iz kojeg je tenka ispaljena granata, ko je bio u posadi, ko je izdao naredbu. Ali, niko nije procesuiran. Osim mog sina, tog tragičnog dana ubijen je i Asmir Hodžić, sin mog brata, a samo u mojoj mahali od granata s Majevice ubijeno je pet komšija - kaže za „Avaz“ Ismet Hodžić, otac ubijenog 13-godišeg Enesa.

Tužilaštvo BiH ni 25 godina nakon tragičnog događaja nije podiglo nijednu optužnicu protiv ubica s Majevice. Svi su nakon oslobađanja Lisače bili zarobljeni, a borci Armije RBiH zarobili su i generala Zeca. No, Zec i njegovi vojnici su razmijenjeni.

- Nedavno je, zahvaljujući profesoru Jusufu Jaganjcu, promoviran dokumentarni film „Dječija svita“, u kojem se govori o pogibiji mog sina, ali i druge djece. Niko od političara nije došao na premijeru. Imam osjećaj da ne žele da se pričao o stradanju djece, kako se ne bi nekome zamjerili - kaže Hodžić.

Obnova povjerenja

Nedavno su Grad Tuzla i Općina Lopare ozvaničili saradnju i udarili temelje obnovi povjerenja i suživota. No, posljednja odluka Skupštine općine Lopare dosula je so na ranu porodicama civilnih žrtava koje čekaju procesuiranje odgovornih za granatiranje Tuzle.

Skupština općine Lopare donijela je odluku i o odlikovanju ruskog generala Mihaila Pavloviča Lavranenka, ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Mirka Šarovića, a Robert Priler iz Njemačke dobit će zlatnu značku za humanitarni rad.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.