MODUL MEMORIJE

Otvorena izložba "Teatar pod opsadom": Svjedočenje o sudbonosnom vremenu za Sarajevo

Svi koji su bili u ovom gradu pružali su i duhovni otpor u borbi za golo preživljavanje, kazao je Izudin Bajrović

Fena

25.4.2019

U okviru programa "Modula Memorije" večeras je u Narodom pozorištu Sarajevo otvorena izložba "Teatar pod opsadom", autorice Hane Bajrović.

Izložba prikazuje teatrografski prikupljen materijal svih pozorišnih premijera odigranih u Sarajevu od 5. aprila 1992. godine do 19. marta 1996. godine koje su nastale u produkcijama i koprodukcijama profesionalnih pozorišta i festivala - Narodno pozorište, Kamerni teatar 55, Pozorište mladih, Sarajevski ratni teatar SARTR te Festivala MESS.

Izložba je kreirana hronološki sa tačnim datumima i mjestima premijernih izvođenja i prikazuje sve dostupne podatke o umjetničkom, autorskom i tehničkom timu koji je radio na ovim predstavama.

Direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović kazao je da izložba "svjedoči o jednom vremenu koje je bilo sudbonosno za ovaj grad, sve njegove stanovnike, pozorišne djelatnike, a samim tim i za pozorište".

- Pružali smo duhovni otpor, jer svi koji su bili u ovom gradu pružali su i duhovni otpor u borbi za golo preživljavanje. Uz sve nedaće koje su nas zadesile, desio se teatar u svojoj punoj ljepoti, životniji nego ikad prije i ikad poslije - kazao je Bajrović.

Autorica Hana Bajrović rekla je da izložbu čini 57 ratnih predstava koje su igrane više od 2.000 puta u toku četverogodišnje opsade Sarajeva.

- Sakupljajući arhive sarajevskih požorišta i festivala, ali i uz pomoć privatnih arhiva, pronašli smo fotografije predstava, afiše, novinske članke, intervjue, spiskove gostiju, planove proba i dopise "sponzora" koje su izložene uz svaku teatrografiju. Pored predstava rađene i izvođene i mnoge monodrame, dječje predstave, poetske večeri i performansi ne samo u pozorištima već i u kafićima, bolnicama, vrtićima, školama, izbjegličkim centrima te čak i na prvim linijama.

Na jednom mjestu izložiti ove podatke i dokumente i željeli stvoriti jednu cjelovitu sliku o važnosti i ozbiljnosti teatarskog djelovanja i svih umjetnika i umjetnica u Sarajevu u periodu opsade - kazala je Bajrović, prenosi Fena.

Ona je naglasila da je izložba "Teatar pod opsadom" posveta svim umjetnicima i umjetnicama koji su u opkoljenom Sarajevu radili, živjeli i preživjeli, svima koji su u ratu poginuli, svim umjetnicima i umjetnicama koji su nas u međuvremenu napustili, ljudima koji su bili bitan dio teatarskog ratnog života, publici koja je, podjednako kao umjetnici, rizikovala život dolaskom na predstave, kao i posveta svim dobrim ljudima.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.