SARAJEVO

Završen sastanak zamjenika direktora CIA-e s predstavnicima policijskih agencija: Razgovarano o sigurnosnoj situaciji i migrantskoj krizi

Nakon sastanka novinarima je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kazao da je bilo govora o svim sigurnsonim izazovima u BiH.

S. D.

26.4.2019

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+20

15:00

Dragan Mektić, ministar sigurnosti BiH koji je također prisustvovao sastanku, kazao je da je razgovarano o sigurnosnim izazovima koji se odnose na BiH te da je tokom sastanka ukazano da SAD izražavaju posebno interesiranje za područje zapadnog Balkana. 

- Ja sam nametnuo i kao temu pitanje reforme pravosuđa. Kazao sam da nisam zadovoljan. Znamo da svi sigurnosni problemi epilog dobivaju pred pravosuđem. Prije svega, Tužilaštvo kad radi istrage. Ukazao sam na pitanje ozbiljne korumpiranosti našeg društva i rekao da se korupcija odražava na sve sigurnosne segmente ovdje. Rekao sam da bez borbe protiv korupcije nema stabilnog ni političkog ni sigurnosnog ni ekonomskog sistema - kazao je Mektić. 

- Generalno, saradnja u svim sigurnosnim  izazovima u narednom periodu će se intenzivirati i pojačati uz podršku svih američkih partnerskih agencija. To je sve što mogu reći – kazao je Mektić. 

14:45

Završen je sastanak zamjenika direktora CIA-e Vona Bišofa sa predstavnicima policijskih agencija u BiH. Nakon sastanka novinarima je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač kazao da je bilo govora o svim sigurnsonim izazovima u BiH. 

- Održali smo veoma konstruktivan razgovor, gdje smo iznijeli viđenje svih naših agencija o zajedničkom funkcioniranju i radu, zajedničkoj saradnji, razmjeni informacija i svemu onome što je bitno za sve izazove u BiH, kada su u pitanju prvenstveno migrantska kriza i borba protiv terorizma. To su neka prioritetna pitanja o kojima smo razgovarali, kao i o borbi protiv organiziranog kriminaliteta. Mislim da smo se veoma dobro razumjeli i usaglasili tako da nastavljamo našu daljnju saradnju u cilju zaštite svih građana u BiH i njihove imovine - kazao je Lukač. 

On je na pitanje novinara je li bilo riječi o povratnicima sa stranih ratišta u BiH, odgovorio potvrdno. 

- Svakako. Vezano za borbu protiv terorizma posebna pažnja mora biti na tim ljudima da bismo spriječili eventualno svaki teroristički napad koji bi mogao da se desi u BiH, jer od tih ljudi možemo očekivati upravo da se dese takve stvari. Oni moraju biti u potpunosti pod kontrolom svih sigurnosnih službi u BiH. 

Lukač je kazao da nije bilo govora o rezervnim policijskim sastavaima o kojima se priča u posljednje vrijeme u BiH. 

- Ja i dalje mislim da sve policijske agencije trebaju da imaju veći broj policijskih službenika. Pozdravljam svakog novog policajca na ulicama BiH, mislim da je to u cilju sigurnosti zaštite naših građana i imovine, bilo da je to aktivni ili rezervni sastav, sigurno je u cilju sigurnosti naših građana - rekao je Lukač. 

11:50

U zgradi Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) u BiH u toku je sastanak delegacije koju predvodi zamjenik direktora CIA-e Von Bišof (Vaughn Bishop) s predstavnicima OSA-e, s direktorom Osmanom Mehmedagićem na čelu.

Bišop od jučer boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji.

On se sastao s ministrom sigurnosti BiH Draganom Mektićem, a uslijedit će sastanak s čelnicima policijskih agencija u našoj zemlji.

Zamjenik direktora CIA-e je nakon toga stigao u hotel "Holiday" u Sarajevu, gdje je upriličen radni ručak s direktorima policijskih agencija u BiH.

Sastanku prisustvuju direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić i direktor Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) Perica Stanić, zamjenik direktora Granične policije BiH Fahrudin Halač, kao i ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara.

Saznajemo da se očekuje dolazak i ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.