SAOPĆENJE

CCI: Državni parlament već sedam mjeseci ne radi ništa u interesu BiH

PSBiH nije usvojila čak ni budžet za 2019.

Fena

26.4.2019

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine svojevrsna je kolateralna žrtva međusobnog nadmudrivanja budućih koalicionih partnera oko formiranja izvršne vlasti na državnom nivou i u Federaciji BiH, navodi se u monitoringu rada Državnog parlamenta koji su sačinili Centri civilnih inicijativa (CCI). 

Kako se navodi u saopćenju CCI-ja, iako je konstituirana i mogla bi nesmetano raditi, ona, praktično, ne radi ništa.

- Čekaju na dogovor stranačkih lidera. Posljedica je to izmještanja moći iz institucija sistema, s demokratskim izbornim legitimitetom, u stranačke centrale ili čak u ruke pojedinaca. Što je evidentan poraz demokratije u ovoj zemlji - saopćeno je.

Ističu da Državni parlament već sedam mjeseci (od sredine septembra) ne radi ništa u interesu građana BiH.

Nakon što je u decembru 2018. održao konstitutivnu sjednicu, na kojoj je izabrao svoje tročlano rukovodstvo i formirao Komisiju za izbor članova Vijeća ministara, Zastupnički dom PSBiH do danas nije održao više nijednu. Sjednice su, doduše, zakazivane, ali ne i održavane.

- Dom naroda je, s druge strane, u prvom kvartalu 2019. održao dvije sjednice - 28. februara dugo očekivanu konstitutivnu, na kojoj su konstituirani klubovi naroda i izabrano rukovodstvo Doma, te drugu, na kojoj je izabran sekretar Doma. I te dvije sjednice, krajnje skromnog učinka, kompletan su rezultat rada PSBiH u prvom kvartalu 2019. Odnosno, ubrojimo li tu i konstitutivnu sjednicu Zastupničkog doma, održanu početkom decembra, to je sav rezultat rada PSBiH u posljednjih sedam mjeseci – saopćeno je iz CCI.

PSBiH nije usvojila čak ni budžet za 2019. i jedina je, od 13 institucija zakonodavne vlasti, od kantonalnog, entitetskog, do državnog nivoa, koja još nije usvojila budžet za ovu godinu.

Finansiranje se obavlja odlukama o privremenom finansiranju, zahvaljujući činjenici da te odluke ne mora usvojiti Parlament, nego ih može donositi Vijeće ministara u tehničkom mandatu.

 - Usvajanje programa i rad po njemu, odnosno realizacija planiranih aktivnosti u kontinuitetu predstavljaju ozbiljan problem za oba doma PSBiH. Što govori o kontinuitetu neefikasnosti i nefokusiranosti ove institucije, nekoordiniranosti izvršne i zakonodavne vlasti i teškim posljedicama uspostavljanja matematičkih, a ne programskih koalicija.

Također, u posmatranom periodu zabilježeno je kršenje poslovnika oba doma, kršenje Zakona o finansiranju institucija BiH te Ustava.

- Vlasti BiH, naime, već desetu godinu od donošenja presude Međunarodnog suda u Strazburu u predmetu "Sejdić i Finci" i dalje ne poduzimaju ništa da otklone (ovom i drugim presudama) evidentiranu sistemsku diskriminaciju građana BiH na nacionalnoj osnovi. Dom naroda PSBiH i dalje funkcionira bez predstavnika ostalih u svom sastavu, a ne postoji ni dogovor da se odluka Međunarodnog suda u Strazburu implementira - navodi se u saopćenju.

U fazi pregovora oko budućeg Vijeća ministara naglašavaju obavezu poštovanja Zakona o ravnopravnosti spolova u BiH, koji propisuje da nijedan spol ne smije u izvršnoj vlasti biti zastupljen u postotku manjem od 40 posto i da se sve drugo smatra diskriminacijom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.