MIGRANTSKA KRIZA

Iz USK traže finansijsku podršku Vlade FBiH zbog situacije s migrantima

Fena

Fena

26.4.2019

Zastupnici u Parlamentu Federacije BiH s područja Unsko-sanskog kantona (USK) na današnjem su sastanku s članovima Operativne grupe za situaciju s migrantima i izbjeglicama u ovom dijelu države, predstavnicima lokalnih zajednica i međunarodnih organizacija istakli neophodnost održavanja vanredne sjednice Federalnog parlamenta po ovom pitanju i zatražili konkretnu finansijsku podršku od entitetske Vlade.

- Već smo uputili zajedničku inicijativu za održavanjem vanredne sjednice Parlamenta Federacije BiH, na kojoj bismo tražili pomoć, odnosno konkretna rješenja za situaciju s migrantima i izbjeglicama na području USK. Sastanku su prethodili razgovori s kantonalnim premijerom, predstavnicima lokalnih zajednica, policijskim službenicima i zdravstvenim radnicima i sasvim je jasno da im neko mora pomoći. Zbog toga smo mi krajiški zastupnici u Federalnom parlamentu jedinstveni u ovom slučaju - rekao je zastupnik u Parlamentu Federacije BiH Hamdija Abdić.

Potvrđen je zahtjev za održavanjem vanredne sjednice Federalnog parlamenta na kojoj bi se insistiralo na donošenju prijedloga mjera za rješavanje trenutne situacije s migrantima i izbjeglicama, te na izmjenama Zakona o izdvajanju dodatnih prihoda za Unsko-sanski kanton zbog pretrpljene štete uslijed migrantske krize.

- Na današnjem smo se sastanku također usaglasili da na vanrednoj sjednici tražimo usvajanje nekoliko zaključaka. Tražit ćemo da Vlada Federacije BiH iz granta za zdravstvo rasporedi tri miliona KM za potrebe Kantonalne bolnice "Dr. Irfan Ljubijankić" te milion maraka za domove zdravlja i Opću bolnicu u Sanskom Mostu radi poboljšanja zdravstvene situacije i usluge - rekla je zastupnica Azra Hadžić-Bećirspahić.

Jedan od zahtjeva će biti, kako je rekla, i finansijska podrška Ministarstvu unutrašnjih poslova USK iz budžetskih rezervi zbog opremanja policijskih službenika.

Najavljena je i inicijativa o formiranju operativnog radnog tijela, koje će činiti predstavnici Doma naroda Federalnog parlamenta i izvršne vlasti, dok će se od Vijeća ministara tražiti donošenje izmjene Zakona o ograničavanju broja tražilaca azila u Bosni i Hercegovini.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.