MOSTAR

Arif Pašalić je bio čovjek, patriota, oficir i džentlmen, plijenio je harizmom i snagom

Piše: M.Sm.

26.4.2019

Danas na Šehitlucima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Obilaskom mjesta pogibije u Drežnici kod Mostara te polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezarju Šehitluci u Mostaru danas je obilježena 21. godišnjica tragične smrti brigadnog generala i prvog komandanta Četvrtog korpusa Armije RBiH Arifa Pašalića.

Priliku i privilegiju sarađivati s rahmetli Pašalićem imao je Šerif Špago, jedan od ratnih komandanata.

- Bio je čovjek patriota, oficir i džentlmen, komandant, general, ali i državnik. Jer, svi mi koji smo s njim sarađivali možemo reći da je bio državnik, s obzirom na to u kakvim je uvjetima komandovao Četvrtim korpusom, kada su namjere velikodržavnih projekata na ovim prostorima bile razgraditi državu BiH. Upravo, zahvaljujući njegovom znanju, iskustvu, patriotskom i pravilnom odnosu prema državi i Vrhovnoj komandi, uspio je organizirati Četvrti korpus, biti na čelu tog tima i osigurati da država BiH, odnsono Republika BiH opstane na ovim prostorima Mostara i Hercegovine – rekao je Špago.

Suad Muharemović, također jedan od ratnih komandanata, brojnim okupljenim na Šehitlucima emotivno je govorio o životnom i ratnom putu generala Pašalića, ali i evocirao uspmene na njihovo višegodišnje i prijeratno poznanstvo.

Potcrtao je da je general Pašalić plijenio svojom harizmom i snagom i da je bio voljen i poštovan kao komandant.

- Vodio nas je dok nismo ojačali dotle da krenemo oslobađati ove prostore, ali tad se sudbina i neke više sile poigravaju s našim Arifom i krajem oktobra 1993. ga odvode u Sarajevo kada nam je bio najpotrebniji...Bio je jedan od najvećih, ako ne i najveći svjedok događanja na ovim prostorima. Haške presude i procesi koji su krenuli, njegovo nemjerljivo znanje i činjenice koje je mogao izreći u Haškom tribunalu opet je prekinula sudbina 1999. godine i odvela ga zauvijek. Nadam se da ga nikad neće odvesti iz naših sjećanja - kazao je Muharemović.

Naglasio je da se ovaj grad i država nisu dovoljno odužili generalu Pašaliću, ali da to on, kako je naveo, nikada nije ni tražio.

- Pod njegovom komandom svi smo mi dobili zlatne ljiljane i mnoga odlikovanja. Kada se podvukla crta, 1996.godine i kada su se davaal odlikovanja zaslužnim, Arif Pašalić nije dobio ono što je trebao i i zaslužio, a vama ovdje ne trebam govoriti šta je i koliko zaslužio. Zato sjećanje na njega trebamo dići na viši nivo, da mu se mi, makar, na takav način odužimo - poručio je Muharemović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.