NA LICU MJESTA

Nestali bh. parlamentarci: Sablasno prazni hodnici, zastupnički klubovi, pa čak i bife, a plaća redovna

Građani osudili njihov nerad

Uredno naplaćen nerad u Parlamentu BiH. Lj. Skokić

S. Mujić / Lj. Skokić

26.4.2019

Ekipa Avaz TV-a danas je provjerila šta i kako rade državni zvaničnici u institucijama Bosne i Hercegovine. Ko je došao na posao, a ko ne? Ko je radno mjesto napustio prije isteka radnog vremena?

Na ulazu u Zgradu prijateljstva između Grčke i BiH sreli smo zamjenika ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Miju Krešića, koji je kazao da je danas radni dan i da bi svi trebali biti na poslu.

Međutim, njegove stranačke kolege u Klubu poslanika HDZ BiH, HSS, HKDU BiH, HSP-HNS, HSP DR AS BiH, HDU BiH u Predstavničkom domu PSBiH nisu bile tu. U kabinetu kažu da su svi na “službenom putu”.

Provjerili smo i šta rade drugi izabrani zastupnici s obzirom na to da nema redovnih zasjedanja Parlamenta. Zatekli smo sablasno prazne hodnike, mir i tišinu, tek ponekog službenika u holu zgrade.

Nakon lutanja kroz hodnike, konačno smo sreli jednog zastupnika. Damir Arnaut iz Kluba SBB-a tvrdi da radi svaki dan, piše inicijative, postavlja poslanička pitanja, ali na njih ne dobiva odgovore.

Prema njegovim riječima, tu su i druge kolege, poput Saše Magazinovića iz Kluba SDP-a. Ipak, Magazinovića danas nismo sreli u zgradi Parlamentarne skupštine BiH. A, “dokaz“ da radi čak i prekovremeno često objavi na društvenim mrežama. Telefonski je potvrdio da trenutno nije u kancelariji, ali da će na radno mjesto doći poslijepodne.

Ni u Klubu SDA nismo zatekli zastupnike. Kako nam je rečeno, u tom klubu “zastupnici nemaju nekih obaveza, zato i nisu došli”.




Provjerili smo i šta oni koji su ih birali misle o (ne)radu i (ne)zasluženim prosječnim plaćama zastupnika od oko pet hiljada maraka. Građani smatraju da je to “lopovluk najveći na svijetu”, ali trude se da ne misle o tome. Kažu “manje ih glava bilo ako ne razmišljaju”. Mladi, ipak, smatraju da nije loše primati plaću, a ne raditi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.