ZNANJE I IMANJE

Među ambasadorima i konzulima piloti, teniski treneri, komunikolozi, turizmolozi, pedagozi, ljekari...

Kada dobiju saglasnost zemalja primateljica, oni će automatski na „jasle“ Ministarstva vanjskih poslova (MVP), odakle će im se isplaćivati izdašne plaće i privilegije koje će zauvijek ostati nedostižne običnim smrtnicima

MVPBiH: Uskoro rješavanje radno-pravnog statusa novih diplomata

Semira DEGIRMENDŽIĆ

28.4.2019

Savić: Novinarka postala diplomatkinja - Avaz
Dnevni avaz
Negodić-Winbow: Odlazi u Njemačku - Avaz
Alkalaj: Vraća se u diplomatiju - Avaz
Mihailović: Negator genocida želi u Tursku - Avaz
+8

Većina nedavno imenovanih diplomata koje su umjesto smijenjenih ambasadora i konzula nedavno postavili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i član Željko Komšić, te još nekoliko njih koje je umjesto onih kojima je istekao mandat imenovao Šefik Džaferović, još čeka agremane i egzekvature.  

Kada dobiju saglasnost zemalja primateljica, oni će automatski na „jasle“ Ministarstva vanjskih poslova (MVP), odakle će im se isplaćivati izdašne plaće i privilegije koje će zauvijek ostati nedostižne običnim smrtnicima. Neki od njih su već uposlenici MVP-a.

Istražili smo šta su po zanimanju diplomati koji će našu zemlju predstavljati u svijetu i koje su poslove obavljali do sada, kao i gdje trenutno rade.

 Što poslušniji, to bolja destinacija

Iz biografija imenovanih ambasadora i konzula imali smo priliku vidjeti da među njima ima pravnika, ekonomista, profesora jezika, pilota, novinara, doktora historijskih nauka i ljekara, a ima i onih koji su do sada već bili ambasadori na više destinacija.

Evidentno je da je većina u svojim životopisima značajan prostor dala pojašnjenju doprinosa strankama čiji su ih čelnici i poslali na svjetske destinacije i što je, nema sumnje, bio odlučujući faktor da dobiju pozicije.

No, takva praksa u BiH je već ustaljena godinama, a slanje na ambasadorske funkcije po stranačkoj, nekoj rođačkoj ili prijateljskoj liniji i ne čudi, jer naša zemlja čak nema ni zakon o vanjskim poslovima koji bi uredio ovu oblast u kojoj je godinama haotično stanje.

O ekonomskoj diplomatiji i eventualnom doprinosu boljoj saradnji BiH sa zemljama gdje imamo diplomatsko-konzularna predstavništva ne treba ni govoriti, jer je jasno da ona nikada nije ni zaživjela. Diplomatija je kod nas, jasno je to svima, više mjesto za uhljebljenje stranačkih kadrova nego ozbiljan posao kao u drugim zemljama, koji bi trebao imati efekte na državu i na život njenih građana.

Iz biografije Bore Bronze, koji treba preuzeti ambasadorsku poziciju u Švicarskoj, vidljivo je da je on doktor historijskih nauka, a sada radi na Filozofskom fakultetu u Banjoj Luci. Bronza je ranije već bio ambasador naše zemlje u Švicarskoj, te u Grčkoj. Naveo je da tečno govori engleski i njemački jezik te da poznaje osnove francuskog i grčkog.

Koviljka Špirić je diplomirani pedagog, iz Teslića je, radila je u međunarodnim nevladinim organizacijama, a onda je zaplovila u diplomatske vode te je bila ambasadorica u Poljskoj i Kanadi, a sada ponovo odlazi za ambasadoricu u Varšavu i to s mjesta savjetnice predsjednice RS.

Milorad Živković, ljekar, aktuelni direktor bolnice u Doboju, imenovan je za ambasadora u Sloveniji. Nije u biografiji zaboravio navesti da je član SNSD-a od 1997. godine, a bio je i poslanik te stranke u Parlamentu BiH. Naveo je da aktivno govori engleski, a pasivno francuski jezik.

Zdravko Begović čeka agreman za ambasadora u Bugarskoj. Završio je tehnološki fakultet. Bio je ambasador u Sloveniji i Makedoniji. Za sebe kaže da je ekspert za ekonomsku diplomatiju, iako nije poznato šta je epohalno uradio u dva ambasadorska mandata za BiH. Govori engleski i služi se francuskim jezikom.

Slaviša Ćeranić je Dodikov izbor za ambasadora u Rumuniji. Trenutno radi u Njemačkom društvu za međunarodnu saradnju. Radio je i u Japanskoj agenciji za međunarodnu saradnju, USAID-u, Direkciji za evropske integracije. Diplomirani je ekonomista. Govori engleski i njemački jezik.

Milica Ristović-Krstić sprema se za funkciju ambasadorice u Grčkoj. Ukoliko dobije agreman, tamo će otići iz skupštinske klupe Opštine Istočna Ilidža, gdje je izabrana kao SNSD-ova kandidatkinja. Završila je Elektrotehnički fakultet u Istočnom Sarajevu. Govori engleski i njemački jezik.

Biljana Gutić-Bjelica ide za bh. ambasadoricu u Mađarsku. Uposlenica je MVPBiH. Bila je ambasadorica u Kanadi. Govori engleski i francuski, a u biografiji se posebno pohvalila svojim organizacijskim sposobnostima, koje je, kako kaže, stjecala na raznim seminarima i obukama.

 Vozač kamiona, majstor šaha

Za ambasadora BiH u Japanu trebao bi otići Siniša Berjan. Vlasnik je diploma Poljoprivrednog i Filozofskog fakulteta u Istočnom Sarajevu. Trenutno je zaposlen na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu kao prorektor za nauku, istraživanje i razvoj.

Marko Milisav čeka agreman za ambasadora u Kanadi. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Govori engleski i njemački. Radi u Javnom fondu za dječiju zaštitu RS.

Duško Kovačević čeka svoju treću ambasadorsku funkciju u diplomatskoj karijeri. Nakon Rumunije i Poljske, sada bi trebao u Izrael. Diplomirani je pravnik i dok čeka agreman iz Jerusalema, direktor je JP „Aerodromi RS“. Govori engleski jezik. Jedna od najživopisnijih biografija od novoimenovanih ambasadora je ona Slavka Matanovića. Komšićevog prijatelja i kadra DF-a. On čeka da ode na poziciju ambasadora u Rim.

Matanović je u biografiji naveo da je od 1980. do početka 1991. godine bio pilot u nekadašnjoj JNA. Potom je naveo da je nekoliko mjeseci 1991. bio pilot u Sloveniji, a zatim od septembra do decembra 1991. profesor engleskog jezika u Gimnaziji u Sremskim Karlovcima u Srbiji.

Od 1992. do 2011. godine u Italiji je bio vozač kamiona, a od 2006. do 2009. profesor engleskog u Brčkom. Bio je i šef Odjela za raseljene u Vladi Brčko Distrikta, zatim kompjuterski programer u svojoj kompaniji u Brčkom, a od 1. aprila do decembra 2015. bio je ministar prometa i komunikacija u Vijeću ministara BiH.

Nije poznato šta je radio od tada do danas, a inače je završio Filološki fakultet u Beogradu, te Vazduhoplovnu akademiju u Zadru. Naveo je, između ostalih vještina, da je majstorski kandidat u šahu. Napisao je da govori engleski, italijanski, njemački i ruski jezik.


Na papiru sve poliglote

Ivana Robović je profesorica hrvatskog i engleskog jezika iz Livna, a potrudila se u biografiji istaknuti svoj doprinos DF-u i kazati da je aktivna članica od osnivanja te stranke. Zahvaljujući tome, ona je imenovana za ambasadoricu BiH u Belgiji.

Siniša Bencun čeka da ode u Beč, gdje će, na prijedlog Milorada Dodika, zauzeti poziciju šefa Misije BiH pri OSCE-u. On na tu funkciju dolazi s mjesta višeg službenika za demokratizaciju u misiji OSCE-a na Kosovu. Završio je Fakultet političkih nauka u Beogradu. Naveo je da govori engleski, njemački i makedonski jezik.

Dragan Mihaljević treba preuzeti mjesto konzula u Italiji. Rođen je u Livnu, završio je Američki koledž za menadžment i tehnologiju u Dubrovniku .Dugogodišnji je uposlenik MVP-a, a već je bio angažiran u bh. konzulatima u Njemačkoj i Holandiji.

 Ivan Orlić, šef Misije BiH pri Vijeću Evrope, već je otišao u Strazbur. Inače je završio Ekonomski fakultet u Sarajevu, a bio je ambasador u Češkoj i Francuskoj. Govori engleski, ruski, češki, slovački, slovenski i francuski jezik.

 U „paketu“ s diplomatima iz reda hrvatskog i srpskog naroda koje su imenovali Dodik i Komšić, i Šefik Džaferović, bošnjački član Predsjedništva BiH, postavio je nekoliko ambasadora iz reda Bošnjaka na upražnjene pozicije.

Za ambasadoricu u Švedskoj imenovana je Elvira Dilberović, aktuelna federalna ministrica obrazovanja. Dilberović u svojoj biografiji inače ističe da govori švedski jezik, pa se ne zna je li joj za imenovanje u diplomatiji više pomogla ta činjenica ili ona što je kadar SDA. Džaferović je imenovao Tarika Bukvića za ambasadora u Kini. On je, također, uposlenik MVP-a, a ranije je bio ambasador u Maleziji i Indoneziji.

Na poziciju ambasadora BiH u Srbiji imenovana je Aida Smajić, uposlenica MVP-a, koja je nepoznata široj javnosti.

Za ambasadora BiH u Egiptu ide Sidik Spahić, dugogodišnji uposlenik MVP-a.

Pomaže i odanost muža

Danka Savić, novinarka i supruga vlasnika propalog sedmičnika „Slobodna Bosna“ Senada Avdića, ponovo će u ambasadorsku fotelju zahvaljujući isključivo Komšiću. On ju je i tokom prošlog mandata poslao na mjesto ambasadorice u Češku, a sada ju je za odanost njenog muža nagradio pozicijom ambasadorice u Španiji. U međuvremenu Avdićeva supruga zaposlila se u MVP-u.

Književnica Martina Mlinarević, na prijedlog Komšića, ide za ambasadoricu u Češku, a završila je studij engleskog jezika. Igor Žontar, profesor etike u Katoličkom školskom centru u Sarajevu, Komšićev je izbor za ambasadora u Vatikanu.

Branimir Jukić je diplomirani turizmolog, na Komšićev prijedlog imenovan je za ambasadora u Crnoj Gori, a već je jednom bio ambasador u toj zemlji.

Aktuelni pomoćnik ministra porodice, omladine i sporta RS Dragan Jaćimović, diplomirani ekonomista, imenovan je za ambasadora BiH u Skoplju, dok će diplomirani trener tenisa Bojan Vujić biti novi ambasador u Vašingtonu. Bivši savjetnik Željka Komšića u Predsjedništvu BiH Vanja Filipović imenovan je za ambasadora u Velikoj Britaniji.  Novi ambasador BiH u Zagrebu je nekadašnji Dodikov savjetnik Aleksandar Vranješ, docent na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci. 

Diplomatski predstavnik BiH pri Svetoj Stolici bit će Igor Žontar. Žontar je radio kao profesor etike u Katoličkom školskom centru „Sv. Josip“ u Sarajevu. 


Rođen u SAD, pa ne može biti ambasador BiH u Vašingtonu 

Miloš Prica, uposlenik MVP-a, ostat će u sjedištu Ministarstva kao ambasador et larže (at large). On je ranije bio diplomata u više naših misija. Kako saznaje „Avaz“, bio je jedan od potencijalnih Dodikovih kandidata za ambasadora BiH u SAD, ali s obzirom na to da je rođen u Americi, u Čikagu, on prema propisima SAD kao njihov državljanin ne može biti predstavnik druge zemlje u zemlji svog rođenja.  

Završio je Medicinski fakultet u Beogradu i radio u Beogradu do 1996. godine, a bio je savjetnik predsjednika RS.

 Povratak otpisanog Alkalaja s doktoratom iz Kiseljaka

 

Najveće iznenađenje pri imenovanju novih ambasadora je izbor Svena Alkalaja za ambasadora Misije BiH u Njujorku, gdje odlazi na prijedlog Željka Komšića. Alkalaj je bio ministar vanjskih poslova BiH i kadar Stranke za BiH. Za njegov mandat ministra vežu se brojne afere. Kao posljednje radno mjesto naveo je da je gostujući profesor Ženevske škole za diplomatiju i međunarodne odnose. Godinama od Alkalaja nije bilo ni traga ni glasa, a nije poznato je li u međuvremenu postao i član DF-a. U biografiji se Alkalaj pohvalio brojnim akademskim titulama, a zanimljivo je da je postao doktor pravnih nauka iz oblasti međunarodnog prava na Pravnom fakultetu u Kiseljaku koji pripada Univerzitetu u Travniku.

 Uspon Jadranke Negodić–Winbow

Jadranka Negodić-Winbow bit će ambasadorica u Njemačkoj. Rođena je u Travniku, Pravni fakultet završila je u Sarajevu. Bila je ambasadorica BiH u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Velikoj Britaniji te šef Misije BiH pri Evropskoj uniji u Briselu. Agresija na BiH zatekla je Negodić-Winbow na mjestu šefa Službe za kadrovske poslove u Kliničkom centru u Sarajevu, a već 1994. godine zaposlila se u Dubrovniku kao pravna savjetnica u Centru za socijalni rad. Tamo je radila do 1997. godine i zanimljivo već te godine dočekao ju je posao u BiH u Federalnom ministarstvu pravde. I nju je za ambasadoricu predložio Komšić.

Ruski jezik 

Često se zvaničnici iz reda srpskog naroda vežu za Rusiju, a zanimljivo je da niko od onih iz redova SNSD-a u čije smo biografije imali uvid nije naveo da govori ruski jezik, ali zato jesu DF-ovi kadrovi Slavko Matanović i Ivan Orlić.  

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.