AKTUELNO

Čović najavio uspostavu Vijeća ministara BiH i Papinu posjetu Mostaru

Posebno je bitno da podržimo evropsku orijentaciju cijele Bosne i Hercegovine, kazao je Plenković

M. Sm.

27.4.2019

S današnej sjednice - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+7

Dragan Čović je uoči sjednice novinarima izjavio kako se sa Sabora HDZ-a BiH želi poslati „pružena ruka zajedništva prema svima“, a upitan koji će biti prioriteti stranke u narednom periodu, on je kazao:

- Ima puno iskušenja i izazova, ali i zadataka za koje sam uvjeren da imamo snažno stranačko rukovodstvo, koje će, uvjeren sam, danas biti ponovo izabrano i koje može odgovoriti na te izazove da ostvarimo  elemente potpune jednakopravnosti Hrvata i jedne funkcionalne i evropske Bosne i Hercegovine - kazao je Čović. 

Također, on je dodao da mu veliko zadovoljstvo pričinjava to što današnjem Saboru prisustvuje predsjednik Vlade Republike Hrvatske, odnosno predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

- To je jedna posebna, svojevrsna potpora onome što radimo zajedno da bi danas evropskoj perspektivi pridodali institucije Bosne i Hercegovine. Kroz sva iskušenja, velika zahvala i predsjedniku Vlade iz vremena dok je još bio europarlamentarac, jer da nije bilo njegovog i utjecaja institucije Republike Hrvatske, to sam više puta kazao, mi ne bismo predali zahtjev za članstvo i puno drugih stvari na našem euroatlantskom putu u cjelini - naveo je Čović.

U obraćanju sabornicima predsjednik Dragan Čović pozdravio je goste iz partnerskih SDA, SNSD-a i SBB-a s kojima grade novu vlast. Najavio je uspostvu Vijeća ministara u narednih 15 dana.

Čović je rekao i kako se radi na posjeti pape Franje Mostaru.

Plenković je izjavio kako je došao u Mostar da bi dao snažnu podršku Draganu Čoviću i sestrinskoj stranci.

- Posebno je bitno da podržimo evropsku orijentaciju cijele Bosne i Hercegovine. Znamo da Hrvatska demokratska zajednica u tome ima prominentnu ulogu - naveo je on.

Taj evropski put BiH, dodao je, snažno podržavaju i Vlada Hrvatske i HDZ Hrvatske i to će, poručio je, činiti svakom prilikom.

Čović je, podnoseći izvještaj o radu u proteklom periodu, između ostalog, podsjetio i na rezultat izbora, ustvrdivši ponovo da su Bošnjaci „i ovog puta birali dva člana Predsjedništva BiH“. Bez obzira na to, istakao je on, HDZ BiH je ostvario najbolji rezultat u posljednjih 20 godina.

- Danas smo u poziciji da se vlast na nivou države i entiteta ne može konstituirati bez HDZ-a - kazao je on.

Također, izrazio je nadu da će se „sa prijateljima sa kojima Hrvati grade budućnost BiH otkloniti nedostaci u Izbornom zakonu BiH, nakon čega bi se mogla konstituisati i vlast na nivou Federacije BiH“.

Poručio je da Hrvati nikada neće biti faktor koji će prevagnuti na stranu Bošnjaka ili Srba u slučajevima njihovih sukoba ili neslaganja.

Posebno se obratio Plenkoviću kazavši da su Hrvati u BiH ponosni na pasoše Republike Hrvatske, ali da je BiH, ipak, njihova domovina koju žele graditi.

Naveo je da mu je posebno drago to što su zajednički izborili mjesto u Evropskom parlamentu na kojem je Željana Zovko, koja je, kazao je, na taj način, „dobila šansu da bude glas predstavnika svih iz BiH, osobito Hrvata iz BiH i HDZ-a BiH“.

- Zato je Željana ponovo sada na visokom četvrtom mjestu. To nije samo priznanje njoj i njenom kvalitetnom radu u više od protekle dvije i po godine, to je poruka svim Hrvatima u BiH, to je poruka HDZ-a BiH, to je strateška poruka ...A, ja samo vjerujem da ćete vi pomoći da ona tu i ostane, da bi bilo dobro da to čujemo i da ona svojim aktivizmom i radom nastavi raditi ono što radimo skupa, a to je da podržimo evropski put Bosne i Hercegovine, da podržimo Hrvate kao ravnopravan konstitutivni narod i da tim stalnim dijalogom i kontinuiranim aktivnostima činimo dobro – kazao je Plenković u svom obraćanju.

Među gostima koji su se obratili bio je i Adil Osmanović, potpredsjednik SDA.

Prenoseći pozdrave vodstva SDA, on je poručio „da će stranke koje su iznjedrili bošnjački i hrvatski narod, na principima demokratije i jednakopravnosti utemeljenih na evropskih postulatima, uvijek biti partnerske“.

- SDA i HDZ su u koaliciji dugi niz godina i to nas obavezuje da razmišljamo drugačije, odgovornije od onih koji ne bi voljeli da nas vide zajedno. SDA je bila, danas je i bit će partner HDZ-u ne samo u koaliranju za uspostavljanje vlasti već i na putu ulaska BiH u EU i NATO, koji su naš primarni cilj. Nadam se da naša borba na ovom putu neće biti uzaludna - kazao je Osmanović.




Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.