SAZNAJEMO

Deset novih lijekova na esencijalnoj listi

To su lijekovi za dijabetes, epilepsiju, Kronovu bolest, hipertenziju, vertigo, tinitus, gubitak sluha, povišen očni pritisak

Piše: A. NUHANOVIĆ

27.4.2019

Na novoj esencijalnoj listi lijekova, koju je u četvrtak usvojila Federalna vlada, naći će se 188 lijekova, što je za deset više nego na prošlogodišnjoj, saznaje „Dnevni avaz“. 

Obaveza kantona

- Na revidiranoj A-listi lijekova sada se nalazi 188 generika, u odnosu na 178 njih na prethodnoj. Na A-listu obaveznog zdravstvenog osiguranja uvrštene su tri nove molekule, kao i jedan novi oblik lijeka koji je bio na prethodnoj listi. Također, s prethodne B-liste na novu A-listu uvršteno je šest novih lijekova, što je ukupno deset. Što se tiče B-liste lijekova, ona sada sadrži 100 generika, a na prethodnoj listi bilo ih je 98 - potvrdio je za „Avaz“ Zlatan Peršić, stručni savjetnik Federalnog ministarstva zdravstva za odnose s javnošću.

Kako su pojasnili iz Vlade FBiH, A-lista lijekova obavezujuća je za kantone, dok B-lista može biti uvrštena na kantonalne pozitivne liste tek kada se potpuno implementira A-lista.

- Za lijekove sa B-liste kantoni mogu uvesti participaciju osiguranika. Kada je riječ o novim lijekovima sa A-liste, oni se koriste u liječenju dijabetesa, epilepsije, bronhodilatacijske te terapije Kronove bolesti, u indikaciji hipertenzije, vertiga, tinitusa i gubitka sluha, povišenog očnog pritiska kod bolesnika s glaukomom otvorenog ugla i očne hipertenzije itd. - kazao je Peršić.

Postupak usaglašavanja

On je podsjetio da se revizija esencijalnih lista lijekova obavlja redovno, jednom godišnje.

- Federalne liste lijekova su generičke, sadrže samo internacionalne nezaštićene nazive lijekova (INN), odnosno ne sadrži proizvođačke nazive lijekova, dok kantonalne liste lijekova sadrže generičke i zaštićene nazive lijekova. Tek nakon usvojenih revidiranih federalnih lista, kantoni pristupaju postupku usuglašavanja pozitivnih lista lijekova kantona i kantonalnih bolničkih lista - kazao je Peršić.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.