UNOSAN POSAO

U BiH uvezeno 246 tona oružja i municije vrijedne 14 miliona maraka

Iz naše zemlje lani izvezeno oružja i municije u vrijednosti od oko 206 miliona maraka, mase veće od pet hiljada tona

Interesiranje za kupovinu oružja ne jenjava

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

28.4.2019

U Bosnu i Hercegovinu prošle je godine uvezeno oružja i municije te pripadajuće opreme u vrijednosti od oko 14 miliona maraka, potvrđeno je za „Avaz“ u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.  Tako je u zemlju ušlo oko 246 tona tih sredstava. S druge strane, iz BiH je lani izvezeno oružja i municije u vrijednosti od oko 206 miliona maraka, odnosno više od pet tona.  

Legalni tokovi

U prva tri mjeseca ove godine legalnim je tokovima uvezeno oružja u vrijednosti od oko tri miliona maraka, a izvezli smo pet puta više, skoro 15,6 miliona.

Brojke zorno svjedoče da je trgovanje ubojnim sredstvima i u našoj i u drugim zemljama unosan biznis i da ne opada interesiranje za kupovinu i želja za posjedovanjem.

Dozvole kompanijama

U prilog tome govore i podaci koje je „Avaz“ dobio iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa (MVTEO) BiH, prema kojima je prošle godine izdato 125 dozvola 21 kompaniji za uvoz naoružanja i vojne opreme.

Inače, kako nam je pojašnjeno u Ministarstva, za obavljanje vanjskotrgovinskog prometa naoružanjem sva pravna lica moraju biti upisana u registar tog ministarstva. Uz zahtjev za upis u registar potrebna je i saglasnost nadležnog entitetskog ili kantonalnog, odnosno organa Brčko distrikta.

Saglasnost četiri ministarstva

Za donošenje odluke za izdavanje bilo kakve dozvole za uvoz oružja, osim saglasnosti MVTO, neophodna je i ona ministarstava vanjskih poslova, odbrane te sigurnosti BiH, kao i mišljenje Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA).

Ako se samo jedna od ovih institucija usprotivi zahtjevu, dozvola za uvoz oružja ne može biti izdata.

Kada je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS prošle godine tražilo saglasnost za uvoz 2.500 pušaka iz Srbije, dobilo je sve saglasnosti, uključujući i onu od OSA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.