REAKCIJE

Salkić: Da nismo povećali cijenu plina, bila bi ugrožena isporuka

U posljednje više od dvije godine cijena plina povećana za više od sto posto

Salkić: Opravdani razlozi

Piše: M. AŠČIĆ

28.4.2019

Osnovni razlog zašto je „BH-Gas“ od Vlade FBiH tražio povećanje cijena plina je činjenica da ova državna firma nabavlja ruski plin po višim nabavnim tarifama i time ugrožava poslovanje i strateške investicije. 

Težak izbor

Kaže ovo za „Dnevni avaz“ Jasmin Salkić, generalni direktor „BH-Gasa“. Prema njegovim riječima, Uprava „BH-Gasa“, što je odobrio Nadzorni odbor, tražila je pet puta od Vlade Federacije korekciju cijene plina.

Prvi put je promjena cijene za 15 posto tražena sredinom, a za 31,3 posto krajem prošle godine. No, Vlada je tek prije nekoliko dana odobrila povećanje od 29,29 posto, i to van grijne sezone, kada je potrošnja plina svedena na minimum.

Nova cijena plina, kako je to utvrđeno, iznosit će sada 640 KM za 1.000 kubika. Ranije je cijena bila 495 KM. Ali, kako tvrdi Salkić, promjena cijene ne može biti retroaktivna, što znači da van grijne sezone toplane ne mogu ni tražiti povećanje usluga za korisnike.

Salkić kaže i da je kompanija „BH-Gas“ prilikom imenovanja i preuzimanja funkcija zatekla veleprodajnu cijenu plina u iznosu od 754 KM te da je u mandatu čak četiri puta snizila cijenu plina. Kako tvrdi, izbor je bio ili nemogućnost izmirenja obaveza, što bi dovelo u pitanje isporuku plina od „Gazproma“, ili korekcija cijene.

- Cijena plina formira se na bazi nafte i naftnih derivata u proteklih devet mjeseci. Cijena ruskog plina iz tog je razloga u posljednje više od dvije godine povećana za više od sto posto. To je i razlog zašto smo tražili povećanje. Ako bismo ostali na istoj cijeni, ugrozili bismo poslovanje i strateške investicije - kaže Salkić.

Ustvrdio je da je cijele 2018. i prvi kvartal ove Ministarstvo energije zahtijevalo da „BH-Gas“ zadrži cijenu na 495 KM i da podmiruje razliku između nabavne i prodajne cijene plina.

Negativna razlika

- U ovom periodu „BH-Gas“ je subvencionirao sve potrošače i u tu svrhu potrošio je 17 miliona KM. U prvom kvartalu je zbog negativne razlike u cijeni zabilježen gubitak od šest miliona KM. Ovaj trend doveo bi do toga da bismo u narednim mjesecima bili suočeni s nemogućnošću plaćanja faktura i stoga je prihvaćen prijedlog za korekciju cijene - kaže Salkić.

Faksimil zahtjeva koji je „BH-Gas“ uputio Vladi FBiH i šta je traženo

Džindić: Vlada prihvatila zahtjev, ali van grijne sezone

Federalni ministar energije, industrije i rudarstva Nermin Džindić pojasnio je za „Avaz“ da je Vlada FBiH samo ispoštovala zahtjeve Uprave „BH-Gasa“, ali i ostala dosljedna da plin neće poskupjeti tokom grijne sezone.

- Sve što smo rekli, mi smo i ispoštovali. Nismo dali povećanje tokom grijne sezone. Prihvatili smo prijedlog Uprave „BH-Gasa“ van grijne sezone, kada je potrošnja plina beznačajna. Jedan od razloga je i što bi, da je ostala stara cijena, „BH-Gas“ poslovao negativno, a Vladi ne trebaju novi gubitaši - kaže Džindić.

Džindić: Ne trebaju nam novi gubitaši

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.