SAOPĆENJA

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH uputila apel Vijeću ministara

U dva navrata su smanjivanje plaće radnicima, a povećan je obim posla

Ilustracija

Avaz.ba

29.4.2019

Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH osnovana je 2009. godine, a u njenom sklopu radi Kontrolni laboratorij sa sjedištem u Sarajevu.

Povodom sve lošije situacije u kojoj egzistiraju, objavili su saopćenje koje prenosimo u cijelosti: 

- Djelokrug Agencije u oblasti lijekova je širok, između ostalog bavi se izdavanjem dozvola, stavljanjem u promet lijeka, obnovama, ukidanjem i izmjenama, poslovima laboratorijskog ispitivanja kvaliteta lijekova i davanjem stručne ocjene, prijavljivanjem ili odobravanjem kliničkih ispitivanja i praćenjem neželjenih djelovanja lijekova te poslovima farmaceutske inspekcije lijekova pravnih lica koja vrše prozvodnju i promet lijekova na veliko.

Jedan od ciljeva zbog kojih je osnovana Agencija za lijekove je i uspostava i nadzor jedinstvenog tržišta lijekova i medicinskih sredstava, te njihova dostupnost za teritorij BiH. 

Nije birokratska institucija, donosi novac u budžet, tako da godišnje donesemo oko 12 miliona KM, a vrlo malo se povlači za plaće i druge materijalne troškove.

Materijalni status zaposlenika je vrlo loš, ponižavajući i najlošiji kad su u pitanju zdrastveni radnici na nivou države BIH. Agenciju uglavnom čine zdrastveni radnici, ljekari farmaceuti, laboratorijski tehničari i drugo administrativno osoblje koje je osposobljeno za rad u vrlo značajnoj Agenciji.

Nažalost, Agencija je finansijski zavisna od Vijeća ministara, iako imamo svoje vlastite prihode. Recimo, Agencija za lijekove Hrvatske je regulatorno tijelo koje samostalno odlučuje koje će eksperte školovati, koliko će novca planirati i utrošiti za to.

Na incijativu Sindikata Agencije pokrenuli smo incijativu sa mogućnošću iznalaženja povećanja plata svih uposlenika u Agenciji.

U ovom slučaju se ne radi o povećanju plaća, nego mogućnosti vraćanja plaća na osnovicu sa kojom smo ušli u Agenciju. U dva navrata su smanjivanje plate radnicima, a povećan je obim posla, povećani su troškovi života i sasvim je opravdano nezadovoljstvo radnika. 

U slučaju da Vijeće ministara BiH odobri povećanje plata i zaposli nove ljude, povećala bi se sa jedne strane kontrola tržišta lijekova, a posobno bi se povećao prihod u budžet i efekti rada bi bili bolji.

Stručno vijeće na svojoj održanoj sjednici Odluku o povećanju plaća primilo je k znanju i istu uputilo na odlučivanje Vijeću ministara. Vjerujemo da će Vijeće ministara ozbiljno razmotriti i usvojiti naš zahtjev o mogućnosti opravdanog povećanja plaća.

Ako se naši zahtjevi ne uvaže, preostaje nam štrajk kao jedini mogući alat. Zbog otežanog prijema stručnih ljudi i lošeg materijalnog statusa za očekivati je otežano funkcioniranje određenih sektora koji rade u sklopu Agencije.

Sektori polako prelaze u odjeljenja, a odjeljenja polako nestaju. Isto tako želimo podsjetiti da Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta nije mijenjan od ulaska u Agenciju. Pravilnik je potpuno anahron i potreban je novi Pravilnik o sistematizaciji i organizaciji radnih mjesta koji će biti predložen na principima organizacije, ekonomičnosti, razvojnosti, funkcionalnosti - stoji u saopćenju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.