SARAJEVO

Sutra komemoracija i sahrana Zlati Grebo, prvoj dekanesi Fakulteta političkih nauka

Komemoracija će biti održana u 11 sati, a sahrana na groblju Bare u 14:15 sati

Avaz.ba

29.4.2019

U Sarajevu je 26. aprila preminula Zlata Grebo, profesorica i prva dekanesa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, koja je nakon Drugog svjetskog rata bila angažirana u naučno-istraživačkom radu, kao i na različitim aktivnostima vezanim za emancipaciju žena u Jugoslaviji, saopćio je Fakultet političkih nauka.

Komemoracija će biti održana u utorak, 30. aprila na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu (sala 12), u 11 sati.

Sahrana će biti obavljena isti dan, u 14:15 sati na groblju Bare.

Zlata Grebo je rođena u Trebinju 6. augusta 1922. godine, ali je odrastala u Mostaru, gdje je završila gimnaziju, te se tokom srednjoškolskih dana priključila Narodnooslobodilačkom pokretu, skupa sa sestrom Sanom Salahović. 

Nakon rata, učestvovala je u osnivanju Gradskog odbora AFŽ-a Mostar, i radila na organizaciji i emancipaciji žena. Obrazovanje nastavlja u Beogradu, gdje 1947. godine završava Višu školu spoljne trgovine, a potom u Sarajevu 1954. godine završava Višu pedagošku školu.

Studij sociologije upisala je 1959. godine u Beogradu, u sklopu prve generacije sociologa/inja. Doktorirala je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu 1973. godine.

Predavala je na brojnim univerzitetima i učestvovala na naučnim skupovima u zemlji i u inostranstvu. Na Svjetskom kongresu žena u Helsinkiju 1969. godine bila je članica delegacije žena Jugoslavije.

Zlata Grebo je majka nedavno preminulog profesora Zdravka Grebe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.