UPOZORENJA

Novaliću rok do sutra da potpiše nalog ili se suočava s kaznom do pet godina zatvora

Preporučuju premijeru da se što prije konsultira s renomiranim stručnjacima iz oblasti ustavnog, radnog i krivičnog prava da bi preduprijedili posljedice

Novalić: Danas mu upućeno pismo

M.R.S.

29.4.2019

Sindikat uposlenika Federalnog MUP-a dao je do sutra rok premijeru FBiH Fadilu Novaliću da potpiše nalog za prijenos novca za isplatu po sudskim presudama koje imaju državni službenici.

U protivnom će početkom maja protiv njega podnijeti krivičnu prijavu zbog neizvršenja sudske odluke, za šta je, inače, predviđena kazna do pet godina zatvora.

U pismu koje su danas uputili Novaliću iz ovog sindikata podsjećaju da je isplata njihovih potraživanja po pravosnažnim presudama planirana ovogodišnjim budžetom FBiH te da je prva od tri rate bila predviđena za 8. april. Međutim, dodaju, Vlada je na Novalićevu inicijativu obustavila isplate, a premijer nije potpisao nalog, za razliku od ministrice finansija Jelke Milićević.

- S obzirom na to da se Vašim odnosom prema predmetnom pitanju stavljate iznad zakona, kao i sudskih instanci koje su garant vladavine prava, a čime se čini teža povreda zakonom zaštićenih i presudama potvrđenih prava naših članova, te istovremeno nanosi i dodatna šteta koja će nastupiti s 1. majem, koja se ogleda u dodatnim zateznim kamatama, posljednji put Vas upozoravamo da, ukoliko sa 30. aprilom ne bude potpisan nalog za prijenos sredstava, protiv Vas ćemo nadležnom tužilaštvu podnijeti prijavu – stoji u pismu.

Nadalje navode da, u uvjerenju da su postojeće okolnosti nastupile pogrešnim savjetima Novalićevih „vanjskih“ saradnika, preporučuju da se što prije konsultira s renomiranim stručnjacima iz oblasti ustavnog, radnog i krivičnog prava da bi preduprijedili posljedice.

- Posljedice će neminovno nastupiti nakon 1. maja ukoliko prije toga ne postupite u skladu s pozitivnim propisima, kao što ste to činili i u protekle tri godine kada su se naplaćivali „probrana ministarstva“, federalni organi uprave i pojedini uredi – ističu u pismu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.