EVROPSKA STABILNOST

Merkel i Makron pokazali da im je bitna sigurnost Balkana

Trendovi koje vidimo u Srbiji, ali i entitetu RS, vrlo su zabrinjavajući

Ćerimagić: Opasni trendovi u Srbiji

Piše: S. NUMANOVIĆ

30.4.2019

Sigurnost zapadnog Balkana evropski je prioritet te je sastanak kod Angele Merkel važan ponajviše zbog toga, smatra Adnan Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI).

Ocjenjujući mini samit s liderima našeg regiona, kojima su domaćini bili kancelarka Njemačke Angela Merkel i predsjednik Francuske Emanuel Makron(Emmanuel Macron), Ćerimagić ističe najprije kontekst u kojem je skup održan, mjesec prije izbora za Evropski parlament.

- U četiri od šest država zapadnog Balkana imate predsjednike, premijere i ministre vanjskih poslova i odbrane koji se igraju vizijom crtanja novih granica. Od Albanije, Kosova i Srbije do BiH. 

U Srbiji i RS imate nekoliko inicijativa koje su protivne politici pomirenja i suočavanja s prošlošću. U Srbiji imate trend povećanja budžeta za odbranu. Zabrinjava i što neki ministri i parlamentarci vladajućih stranaka u Srbiji, kao i mediji, svakodnevno govore o oružanom napadu na Srbe koji žive na sjeveru Kosova i spremnosti Srbije da ih vojno brani. To sve podsjeća na retoriku i konkretne korake koje su prethodili ratovima devedesetih. Zato ne čudi što su kancelarka Merkel i predsjednik Makron, mjesec prije važnih evropskih izbora, odlučili organizirati ovaj sastanak - kaže Ćerimagić.

Ističe i da neke političke vođe u regionu javno govore kako vide geopolitičke promjene, prije svega jačanje Kine i Rusije, Brexit i podijeljenost EU, ali i jačanje nacionalističkih agendi u nekim državama EU, od Italije i Austrije do Mađarske i Poljske, te novu politiku SAD prema zapadnom Balkanu i Bliskom istoku, a koja se da sumirati pod otvorenost SAD da priznaju faktičko stanje na terenu i promjene granica po etničkim principima. Od Iraka i Sirije do Kosova. 

Ćerimagić je stava i da se ne smije žuriti s ulaskom regiona u EU te da nijedna od šest država nije spremna za takav čin. Prebrzi ulazak bilo koje od njih mogao bi imati kobne posljedice, smatra on. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.