UOČI LJETA

Helikopteri koji nose kantu vode ne mogu gasiti požare!

To su najmanji helikopteri koji postoje, ističe Agić

Helikopter UH-1H koristi se za prebacivanje vojnika. Avaz

Piše: A. ČENGIĆ

2.5.2019

Požari svake godine progutaju na stotine hektara šume, a Bosna i Hercegovina i dalje je jedina država u regionu koja nema osposobljenu vatrogasnu eskadrilu za gašenje velikih šumskih požara, niti na raspolaganju ima namjenske avione - kanadere i air tractore koji bi mogli djelovati u jeku ljetne sezone. 

Besane noći

Vatrogasce tek očekuju besane noći, s obzirom na to da najviše posla imaju u ljetnim  mjesecima. Prije nekoliko dana završena je obuka Ministarstva odbrane i Oružanih snaga, na kojoj je letačka posada uvježbavala vožnje helikopterom UH-1H, koji će biti korišten za gašenje požara. 

- Sve provjere protekle su u skladu s planom i još jednom potvrdile spremnost opreme i posada - saopćeno je iz Ministarstva.

No, kako je za "Avaz" kazao Samir Agić, pomoćnik ministra sigurnosti, helikopter koji je na raspolaganju nije dovoljan da gasi velike požare.

Agić: Nema hajra. Avaz

- On jedva odnese kantu vode. To su najmanji helikopteri koji postoje. Nema hajra od njega, jer se inače koristi za prebacivanje vojnika - rekao je Agić.

Jedini spas u predstojećoj sezoni, kako stoje stvari, jesu Oružane snage BiH,

koje po potrebi i uz zahtjev civilnih službi Federacije i RS uskaču u pomoć kod velikih požara. No, svaka veća buktinja traži angažiranje kanadera, koje imaju i Hrvatska i Srbija i o čijoj pomoći ovisimo. Pod uvjetom da se na svom terenu ne bore s vatrom.

Oni neće

Ove godine u gašenje požara ići će se s istom opremom kao i prethodnih. Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak ističe da je problem što se niko ne brine o nabavljanju nove opreme.

Solak: RS blokira. Avaz

- Nemamo velikih, transportnih helikoptera. Da bi se nabavili, potrebna je saglasnost Vijeća ministara BiH. Ništa se ne može uraditi jer iz RS konstantno blokiraju to pitanje. Čim se spomene država, predstavnici iz RS neće ni da razgovaraju, pa i po cijenu da sve izgori - rekao je Solak.


ORUŽANE SNAGE

imaju šest helikoptera, od čega su četiri prizemljena i ne koriste se.


Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.