SUDBINE

Nakon sina, i majci otkazali bubrezi, zajedno idu na dijalizu

Za lijekove mjesečno daju 400 maraka, a rata kredita 300 KM

Ešefa i Admir: Ne znaju kako sastavljaju kraj s krajem

Piše: H. ČALIĆ

6.5.2019

Devet je godina otkako 27-godišnji Admir Salkić iz Gračanice svaki drugi dan ide na dijalizu, koja ga održava u životu. Za transplantaciju bubrega novac je osiguran i on čeka da putem “Otvorene mreže” dođe na red za operaciju u Francuskoj.  

Radila na pijaci 

A kako nesreća nikad nije jedna, ovu porodicu zadesio je još jedan belaj. I Admirova majka Ešefa prije sedam mjeseci morala je na dijalizu, nakon što su joj otkazali bubrezi. 

- Moj sin hrabro se bori više od devet godina. Njegov život ovisi o hemodijalizi, na koju u naš Regionalni centar u Gračanici ide svaki drugi dan. Sva ruka je otekla od uboda iglom. Svi smo se borili za njega. Ja sam radila na pijaci, suprug u komunalnom preduzeću. Sada sam i ja pala i zajedno idemo na dijalizu. Nije meni žao mene, da je da sin dođe ne red, da dobije bubreg i počne živjeti, da zasnuje porodicu - priča Ešefa.

Admir već devet godina svaki drugi dan ide na dijalizu

Kaže da ni sama ne zna kako sastavljaju kraj s krajem. Od suprugove plaće treba platiti račune, a za lijekove mjesečno daju 400 maraka. Suprug Zijad, da bi se zatvorila konstrukcija finansiranja transplantacije sinu, podigao je kredit i sada mu se od plaće odbija 300 maraka mjesečno.

Čeka mjesecima

Mladić Admir živi za dan kada će dobiti vijest da putuje u Francusku. U maju će u Sarajevo na analizu krvi i on se nada da će poslije osam mjeseci čekanja i njega sunce obasjati i sreća mu se osmjehnuti te da će nakon transplantacije početi normalan život.

Mogla bi biti treća sreća

- Drago mi je što je transplantacija uspjela komšiji Admiru Fazliću. Njemu je bubreg donirao otac Hajrudin. Isto tako, drago mi je što je uspjela transplantacija drugom komšiji, Mevludinu Terziću, kojem je donor bila sestra. On se u međuvremenu oženio. Ja bih mogao biti treća sreća – kazao je Admir Salkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.