AVAZ SAZNAJE

{SKANDALOZNO} / Odbili Dautbašićevu žalbu iako nisu imali kvorum

M. AŠČIĆ

30.4.2019

Kako saznaje Avaz.ba, Drugostepena komisija Vijeća ministara BiH odbila je danas žalbu Bakira Dautbašića na rješenje Ministarstva sigurnosti BiH da postoje sigurnosne smetnje za pristup tajnim podacima.

No, skandalozna je činjenica da je ova odluka donesena bez neophodnog kvoruma od troje članova komisije.

Naime, odluku su donijela samo dva člana od pet, i to Samir Rizvo, pomoćnik ministra Dragana Mektića, čije je izuzeće tražio Dautbašić, i Muris Druškić iz OSA-e.

Sjednici nije prisustvovala Martina Gudelj iz Ministarstva pravde BiH.

Inače, rješenje o oduzimanju pristupa tajnim podacima donio je nedavno Mektić na zahtjev direktora OSA-e Osmana Mehmedagića Osmice.

Dautbašić nam je danas rekao da još nije dobio rješenje.

- Svoja ću prava potražiti na Sudu BiH, a ukoliko se pokaže tačnim da je odluka donesena bez kvoruma, podnijet ću krivične prijave protiv Rizve i Druškića - rekao nam je Dautbašić.

Neviđena golgota

- Već sam pokrenuo proceduru utvrđivanja zakonitosti zaključka ministra sigurnosti kojim je odbačen moj zahtjev za izuzećem Samira Rizve. Nevjerovatno je da je zahtjev odbacio ministar, a isključiva nadležnost je Vijeća ministara. Uostalom, ista situacija je bila 8. juna 2015. godine, kada je Goran Zubac tražio izuzeće, ali tada je Rizvo, kao predsjedavajući komisije, akt uputio na Vijeće ministara. Ovo je nečuveno i pravno nasilje koje provode na meni nakon trogodišnje golgote s montiranom optužnicom - kaže Dautbašić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.