REAKCIJE Premijer Kantona Sarajevo pisao Fadilu Novaliću

Forto: Odluka o poskupljenju plina udar na građane, preduzeća KS i projekte

Fena
30.04.2019 18:38

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto odluku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine da odobri preduzeću "BH-Gas" povećanje cijene plina u FBiH smatra direktnim udarom na građane, preduzeća i projekte kantonalne vlade. 

Forto je danas uputio pismo federalnom premijeru Fadilu Novaliću radi hitnog sastanka i razmatranja svih detalja vezanih za poskupljenje plina, saopćeno je iz Pres-službe KS.

- Ova odluka o poskupljenju je direktni udar na naše planove, ali i udar na kantonalna preduzeća koja želimo da razvijamo i strateški investiramo u njih. Kao reakciju na ove najave, Vlada Kantona Sarajevo će će uskoro održati sjednicu čija će jedina tačka dnevnog reda biti poskupljenje plina, nakon čega će biti doneseni i adekvatni zaključci - poručio je premijer KS.

U fokusu Kantonalne vlade je, ističe on, zaštita građana kao potrošača, ali i privrednih subjekata na području Kantona Sarajevo.

Kako je istaknuo premijer KS, strateško opredjeljenje Vlade Sarajevskog kantona je investiranje u kantonalna javna komunalna preduzeća "Sarajevogas" i "Toplane" kroz sistem daljinskog grijanja radi unapređenja kvaliteta života u kantonu s ekološkog aspekta. 

Cilj je proširenje mreže centralnog grijanja, odnosno priključivanje što većeg broja objekata na plinsku mrežu u kantonu radi što manjeg korištenja “prljavih energenata”.

Komentari

NA VRH