POSJETE

Bišop na Balkanu: Ključni razlog posjete teroristi i migranti

Večernji list

30.4.2019

Zamjenik direktora američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Von Bišop (Vaughn Bishop) protekle sedmice je zahvaljujući pojedinim sigurnosnim bh. dužnosnicima dobio status celebrityja budući da su o njegovu svakom pokretu izvještavali brojni mediji kompromitirajući taj posjet i stvarne razloge regionalne turneje u kojoj je Sarajevo bilo tek jedna od destinacija, piše Večernji list BiH.  

Naime, kako saznaje Večernjak iz diplomatskih izvora, Bišop je, osim Sarajeva, posjetio i Podgoricu, Prištinu, Skoplje, ali i Zagreb, što jasno sugerira što je ključni dio njegove misije.

Podržava ISIL-a

Dio medija koji su izvještavali o posjetu Bishopa nastojali su predstaviti kako je BiH bila jedina adresa koju je posjetio te da je došao u posjet direktoru OSA-e Osmanu Mehmadbašiću Osmici kako bi mu dao podršku u radu, što, međutim, nema nikakve veze sa stvarnošću. 

U tome kontekstu navodilo se i kako je CIA praktično stala na stranu njegove obavještajne strukture koju se često doživljava i AID-om, a koja je nedavno stajala iza izmišljene afere o navodnom podmetanju naoružanja selefijama od hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA). Ključni svjedok optužbi Harun Čelenka pripadnik je zajednice radikalnih islamista - selefija, koji je javno preko društvenih mreža podupirao pobjedu terorističke organizacije Islamska država.  

Iako je SOA zatražila njegovu provjeru, OSA ga je ocijenila “bezopasnim”. A upravo na slične “bezopasne” Bišop je preciznim posjetom zemalja regije praktički i ukazao. Najprije to su izazovi s migrantima i svim sigurnosnim iskušenjima koju ova zajednica nosi jer se doslovno radi o ruti migranata. S druge pak strane, najvažnije pitanje o kojemu je razgovarao sa šefovima policijskih i sigurnosnih službi odnosi se na jedan od najvećih sigurnosnih problema današnjice - povratak bivših boraca terorističke organizacije Islamska država (ISIL). A takvih osoba se u kurdskim i savezničkim zatvorima nalazi više od 120 nakon sloma Islamske države. 

Kako se doznaje, u najvećoj tajnosti američke i domaće vlasti u BiH planiraju “primopredaju” kontingenta radikalnih islamista. Američki dužnosnik je pri tome ukazao na probleme, ali i ponudio podršku kako bi se izbjegli događaji poput napada koji su se nedavno odigrali u Šri Lanki. Jedan od takvih koji su bh. vlastima vraćeni je Ibro Ćufurović, osumnjičen za sudjelovanje u terorističkoj organizaciji na sirijskom ratištu. On je uz pomoć američkih vlasti izručen BiH jer je izvjesno vrijeme proveo u kurdskome zatvoru nakon sloma džihadističke skupine Islamske države.

Već krenula izručenja

Pravosudne vlasti BiH, kao i većinu drugih sudionika ISIL-a, terete ga za organiziranje terorističke skupine, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama te terorizam. Ime Ibre Ćufurovića često se spominjalo na suđenju neformalnom vođi radikalnih islamista, selefija Huseinu Bilalu Bosniću, osuđenom za terorizam na sedam godina zatvora pred Sudom BiH. Sumnjalo se kako je taj radikalni klerik motivirao mladića Ćufurovića iz mjesta Donje Slapnice kod Velike Kladuše da se ode boriti na strani Islamske države, navodi Večernji list.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.