PRAZNIK RADA

600 članova sindikata iz cijele BiH u Zenici: Hoćemo život dostojan čovjeka

Nisu došli samo oni koji su pod patronatom Vlade Federacije BiH, kaže Šatorović

D. Pašalić

1.5.2019

Zenica: Proslava Prvog maja - Avaz
Zenica: Proslava Prvog maja - Avaz
Zenica: Proslava Prvog maja - Avaz
Zenica: Proslava Prvog maja - Avaz
Zenica: Proslava Prvog maja - Avaz
+9

Savez samostalnih sindikata (SSS) BiH organizira danas u Zenici proslavu Prvog maja - Praznika rada, na kojem prisustvuje čak 600 članova sindikata iz cijele BiH.

Prema riječima Selvedina Šatorovića, predsjednika SSSBiH, u Zenicu samo nisu došli oni koji su pod patronatom Vlade Federacije BiH.

- Tražimo da Vlada FBiH što prije utvrdi najnižu cijenu rada u iznosu od 70 posto prosječne plaće, hitno donošenje Zakona o uvezivanje radnog staža, da se donese novi Zakon o zaštiti na radu i Zakon o štrajku koji će nam omogućiti da na legalan način izrazimo nezadovoljstvo zbog malih plaća, loših uvjeta... - poručio je Šatorović.

On je istakao da su došli upravo u Zenicu jer radnicima “Željezare” nije uvezan staž iako su davno ispunili uvjete za to.

Prema riječima Avdije Halilovića, predsjednika Sindikata “Željezare”, oko 300 radnika još čeka da im se uveže staž. Zbog sve lošijeg položaja radnika u državi, Halilović smatra da 1. maj godinama više nije slavlje.

- Danas je to podsjećanje na ona, bolja vremena i šta je tada značio 1. maj, radnici, te poštovanje radničkih prava. Zajedno sa Sindikatom, radnici se moraju ujediniti i boriti za prava. Nema više okretanja ražnja, takav 1. maj u BiH ne postoji – smatra Halilović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.