PUTOVANJA

Članovi „Vile“ iznenada održali koncert u Notr Damu

Iznenadni nastup pratilo više od 1.500 ljudi

Članovi društva ispred čuvene katedrale u Parizu

M. ZGONJANIN

2.5.2019

Dok se svijet solidarizira u obnovi pariske katedrale Notr Dam, čiji su dijelovi uništeni u požaru, Prijedorčanin Aljoša Novaković, direktor Osnovne i Srednje muzičke škole „Savo Balaban“, vraća se u vrijeme od prije tri godine kada je Srpsko pjevačko društvo „Vila“, kojim dirigira, nenadano održalo 20-minutni koncert u ovoj čuvenoj bogomolji.

Bili gosti

- Sve se dogodilo slučajno. U Parizu smo boravili kao gosti, imali nekoliko dogovorenih nastupa i turistički ga obilazili. Nezaobilazna je bila i čuvena katedrala. Dugo smo čekali da uđemo i čini mi se da su se u tom čekanju izmijenila četiri godišnja doba - priča Aljoša.

Kaže da su pokisli, da ih je napuhao vjetar, ali i da je sve vrijedilo.

- San svakog dirigenta koji vodi imalo ozbiljniji hor jeste da pjeva na takvom mjestu. Gdje možete doživjeti sve one osjećaje koji se ne mogu ni naslutiti u nekoj od koncertnih sala. U tom momentu jedan od članova hora, Dimitrije Vokić, pita me da li bismo tu mogli pjevati. Znao sam za procedure koje prate takve nastupe. Ali, učeniku sam, ne očekujući ništa, rekao da ode i da pita - priča Novaković, koji je bio nemalo iznenađen kada je Vokić dotrčao do njega i sav zadihan mu rekao da su dobili dozvolu.

Tada nastaje potraga za članovima hora koji su se raštrkali po katedrali. Priliku su morali iskoristiti. Redar je voki-tokijem dao znak da se ugasi melodija koja je dopirala sa zvučnika.

Okrenut leđima

- I počeli smo. Rahmanjinov, Zapre Zaprov, Psalam, Aleluja... Bio sam okrenut leđima i čini mi se da je početak našeg pjevanja pratilo 200 do 300 ljudi... Otpjevali smo četiri do pet kompozicija. I smatrao sam da je to dosta. Okrenem se i pred sobom vidim oko 1.500 ljudi, ako ne i više. Samo u onom polumraku vidiš kako svijetle mobilni telefoni, kamere, ma niko ne diše... - kaže Novaković, koji i sada pamti anđeosku akustiku čuvene katedrale.

Najbolje mjesto za nastup

- Kada je riječ o akustici, to je najljepše mjesto na kojem smo pjevali. To je osjećaj koji se pamti, mada smo imali bezbroj nastupa. Članovima hora koji su tada pjevali u katedrali bilo je vrlo teško kada su čuli za požar - kaže Aljoša.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.