NESTABILNOST

Tači: Zbog negativnog stava Srbije ugrožen odnos Kosova i BiH

Hašim Tači. Arhiv

Avaz.ba

2.5.2019

Hašim Tači je, govoreći novinarima o samitu u Berlinu, rekao da od lidera Evropske unije nije čuo ništa konkretno u vezi s Kosovom i da evropska perspektiva za Kosovo ostaje samo fraza koju je lijepo čuti, ali da nema konkretnih rezultata, prenosi FoNet.

On je ocijenio da "nestabilnost sa susjedima" prvo predstavlja "rezultat nepriznavanja države Kosovo" od Srbije i BiH. 

- Svi smo svjedoci da se, nakon 20 godina od završetka rata, a 11 godina od proglašenja nezavisnosti (Kosova), Srbija ponaša na jedan način koji nije evropski, a istovremeno EU šuti na to antievropsko ponašanje Srbije prema Kosovu - rekao je Tači. 

On je takse, uvedene u novembru prošle godine na robu iz Srbije i BiH, ocijenio kao legitimnu odluku Kosova, ukazujući kako je to "više puta naglasio na samitu u Berlinu". 

On tvrdi da je dijalog, započet 2011. godine, sada blokirala Srbija, "koja je uvjetovala nastavak pregovora raznim smetnjama".

Zbog negativnog odnosa Srbije ugrožen je i odnos Kosova i BiH, koji je danas, nažalost, na najnižem nivou, što se vidjelo i tokom diskusije predstavnika ove zemlje na samitu u Berlinu -  rekao je Tači. 

On je naveo kako je njemačkoj kancelarki Angeli Merkel i francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu (Emmanuel Macron) rekao da "Kosovo ostaje najizoliranija zemlja u Evropi upravo zbog Evrope", kao i da u diskusiji tokom skupa u Berlinu nije bilo nijednog konkretnog i kreativnog prijedloga koji bi ubrzao rješavanje pitanja Kosova i Srbije.

Tači je poručio da na Kosovu neće postojati "neka asocijacija za koju Srbija misli da će imati neka izvršna ovlaštenja". 

- Jasan je cilj Srbije da stvori Asocijaciju srpskih općina sa izvršnim ovlaštenjima po ugledu na Republiku Srpsku, a mi to nećemo dozvoliti - rekao je Tači.

On je zaključio da konačni sporazum Kosova i Srbije nije moguć bez uključivanja SAD, a da je cilj da se postigne sveobuhvatni sporazum jer i Kosovo i Srbija ostaju multietnička društva i neće biti granica po etničkoj osnovi. Na kraju sporazuma je "neophodno priznanje međudržavnih granica kako bi se osigurao trajni mir.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.